Sudska praksa: Prekršajna odgovornost direktora se mora dokazati

Autor: Mićo Ljubenko , 05. veljača 2017. u 22:01
Mićo Ljubenko

Neutemeljen je stav Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, izražen u pobijanom rješenju.

Vrhovni sud RH je u svojoj odluci Kzz-9/2008 povodom zahtjeva za zaštitu zakonitosti glede prekršajne odgovornosti odgovorne osobe u pravnoj osobi zauzeo stav da konstatacija da odgovornost direktora sektora ili službi ne isključuje odgovornost predsjednika uprave bez konkretnog određenja i individualizacije što je to točno okrivljeni kao predsjednik uprave u konkretnom slučaju trebao činiti a to je propustio, a bio je dužan činiti, preopćenita je, te se odgovornost predsjednika uprave proteže na svaki pojedini prekršaj koji bi učinio bilo koji od djelatnika u pravnoj osobi u kojoj je okrivljenik predsjednik uprave pa prema tome nije utemeljen na krivnji.  

Neutemeljen je stav Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, izražen u pobijanom rješenju, da se odgovornost T. D. temelji na njegovim radnjama i propustima te propuštanju dužnog nadzora nad cjelokupnom zakonitošću rada pravne osobe jer neosnovano drži da odgovornost osoba kojima su internim aktima neposredno povjereni određeni poslovi u pravnoj osobi (direktori sektora i službi) ne isključuje odgovornost uprave zbog propuštanja dužnog nadzora vezanog za rezultate rada pravne osobe.  

Ako se ovako izraženi načelni stav o odgovornosti odgovorne osobe uzme kao jedni mjerodavni argument kojim se obrazlaže okrivljenikova odgovornost kao odgovorne osobe, što je i učinjeno u konkretnom slučaju, proturječi se temeljnim načelima kako kaznene i tako i prekršajne odgovornosti, jer takva odgovornost mora biti individualizirana i konkretizirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close