Sudska praksa: Predstečajne nagodbe ne utječu na parnice

Autor: Mićo Ljubenko , 15. travanj 2015. u 22:01
Mićo Ljubenko

Prijavljivanje tražbine u predstečajnoj nagodbi nije samo dužnost vjerovnika već i postoji obveza dužnika da u svom izvješću navede sve tražbine.

Visoki trgovački sud o pokretanju postupaka

Prema stavu Visokog trgovačkog suda RH u odluci Pž-2927/14 u odredbi čl.70.st.2. ZFPPN-a, na koju se poziva, navedeno je da je za vrijeme trajanja postupka predstečajne nagodbe, nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja radi namirenja ili osiguranja tražbina nastalih do otvaranja postupka predstečajne nagodbe, osim postupaka osiguranja u kaznenom postupku, postupaka utvrđivanja zlouporabe prava i postupka vezanih uz tražbine na koje postupak predstečajne nagodbe ne utječe.

Stoga, pravilno tužitelj ističe da se navedenom odredbom, a protivno pobijanom rješenju, takva zabrana ne odnosi na već pokrenute parnične postupke. U pogledu navoda tuženika da je činjenica prijave tražbine tužitelja iz ovog postupka sporna, te da je tužitelj ukoliko je prijavio svoju tražbinu to trebao dokazati, potrebno je ukazati sudu, a i tuženiku, da prijavljivanje tražbine u predstečajnoj nagodbi nije samo dužnost vjerovnika, ovdje tužitelja, već i da postoji obveza dužnika, ovdje tuženika, da u svom izvješću iz čl. 42. ZFPPN-a navede sve tražbine. Opaska: Gornjim stavom viši sud je otvorio pitanje prekidanja parnica tijekom predstečajne nagodbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close