Sudska praksa: Pravo na jednostrani prekid ugovora

Autor: Mićo Ljubenko , 24. srpanj 2016. u 22:01
Mićo Ljubenko

Izrazu iz toč. 5 ugovora – ‘tražiti raskid’ ne može se dati značenje koje mu daje tužitelj, da on pretpostavlja sporazumni raskid ugovora.

Tumačenje ugovornih odredbi kod raskida

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Rev 1064/2006 odredbom čl. 99. st. 2. ZOO propisano je da se pri tumačenju spornih odredaba ugovora ne treba držati doslovnog značenja upotrijebljenih izraza, već treba istraživati zajedničku namjeru ugovaratelja i odredbu tako razumjeti kako to odgovara načelima obveznog prava utvrđenim tim zakonom.

U toč. 5. ugovora navedeno je da "svaka od stranaka može tražiti raskid ugovora". Izvedenim dokazima (saslušanjem stranaka i svjedoka sastavljača ugovora) sudovi su utvrdili da su ovom odredbom stranke iskazale namjeru da ugovore pravo na jednostrani raskid ugovora.

Polazeći od tog utvrđenja sudovi su navedenu ugovornu odredbu pravilno "razumjeli" kada su ocijenili da je istom ugovoreno pravo na jednostrani raskid ugovora. Samom izrazu "tražiti raskid" ne može se dati značenje koje mu daje tužitelj, da on pretpostavlja sporazumni raskid do kojeg dolazi kada druga strana prihvati traženje prve da se ugovor raskine.

Komentirajte prvi

New Report

Close