Sudska praksa: Potraživanje dividende u roku od pet godina

Autor: Mićo Ljubenko , 06. srpanj 2015. u 22:01
Mićo Ljubenko

Moguć je opoziv odluke donesene na istoj glavnoj skupštini ako se tijekom glavne skupštine iznesu nove činjenice ili nova gledišta

Zastara potraživanja dividendi

Visoki trgovački sud RH u svojoj odluci Pž-4715/11 zauzeo je stav da potraživanje s osnove dobiti dioničarima (dividenda), zastarijeva u općem zastarnom roku od pet godina iz čl. 371. Zakona o obveznim odnosima. Sud je dalje zauzeo i stajalište da je nadležnost glavne skupštine sukladno odredbi čl. 275. Zakona o trgovačkim društvima između ostalog odlučivati o uporabi dobiti.

Pri tome može odlučiti da će dio dobiti rasporediti u zadržanu dobit, a dio isplatiti dioničarima. S obzirom na to da je moguć opoziv odluke donesene na istoj glavnoj skupštini ako se tijekom glavne skupštine pokaže da postoje nove činjenice ili se iznesu nova gledišta o kojima se prije nije raspravljalo, predsjednik glavne skupštine može odlučiti da se pristupi preispitivanju donesene odluke. Polazi se od toga da prije zaključenja zapisnika već donesena odluka nije postala valjana, pa predsjednik glavne skupštine može njezin opoziv staviti na glasovanje. Odluka je opozvana ako je za opoziv bila većina danih glasova.

Komentirajte prvi

New Report

Close