Sudska praksa: Pojavljivanje na sudu je preuzimanje postupka

Autor: Mićo Ljubenko , 10. studeni 2015. u 22:00
Mićo Ljubenko

Općinski sud u Zagrebu je pozvao stečajnog upravitelja da preuzme postupak, dok je ovaj izjavio da za to nema pravnog interesa.

Stečajni upravitelj ne može odbiti nastavak postupka

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Gr 831/2001 stečajni upravitelj kao zakonski zastupnik tuženika u stečaju ne može odbiti preuzimanje postupka, pa njegovo pojavljivanje pred sudom unatoč izjavi da nema interes za preuzimanje postupka, zapravo znači da je postupak preuzeo. Odredba čl. 215. ZPP-a određuje da postupak koji je prekinut iz razloga navedenih u čl. 212. toč. 1. do 4. toga zakona nastaviti će se kad nasljednik ili staratelj ostavštine, novi zakonski zastupnik, stečajni upravitelj ili pravni slijednici pravne osobe preuzmu postupak ili kad ih sud na prijedlog protivne strane pozove da to učine.

U konkretnom slučaju Općinski sud u Zagrebu je pozvao stečajnog upravitelja da preuzme postupak, dok je ovaj izjavio da nema pravnog interesa za preuzimanje postupka. Stoga se u konkretnom sporu primjenjuje odredba čl. 215. st. 1. Zakona o parničnom postupku o nastavku prekinutog postupka.

Komentirajte prvi

New Report

Close