Sudska praksa: Ovrhovoditelj može podnijeti zahtjev za naknadu troškova

Autor: Mićo Ljubenko , 03. ožujak 2019. u 22:00
Mićo Ljubenko

Ovršni postupak uređuje se Ovršnim zakonom koji ima odredbu o troškovima ovršnog postupka.

Županijski sud u Varaždinu, Stalna služba u Koprivnici, u svojoj je odluci Gž Ovr-1137/17 zauzeo stav da je u potpunosti pogrešna primjena materijalnog prava prvostupanjskog suda koji smatra da temeljem citiranih propisa trošak ovrhe izravnom naplatom kod FINE snosi naručitelj usluge (ovrhovoditelj).

Ovršni postupak uređuje se Ovršnim zakonom koji u svojim odredbama ima odredbe o troškovima ovršnog postupka i to u odredbi čl. 14.

Zbog toga, po ocjeni ovoga suda, s obzirom da Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima ne predviđa mogućnost određivanja troškova tog postupka, na odgovarajući način na troškove tog postupka primjenjuje se Ovršni zakon prema kojem ovrhovoditelj može u roku od 30 dana od završetka postupka podnijeti zahtjev za naknadu troškova.

 Taj zahtjev po ocjeni ovog suda temeljem citirane odredbe Ovršnog zakona podnosi se ovršnom sudu, dakle, upravo Općinskom sudu u Splitu i prvostupanjski sud je po ocjeni ovoga suda dužan odlučiti o zahtjevu ovrhovoditelja o naknadi troškova, zbog čega nije u pravu prvostupanjski sud kada je odbacio takav prijedlog ovrhovoditelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close