Sudska praksa: Moguća je i usmena izvansudska nagodba

Autor: Mićo Ljubenko , 02. listopad 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Nedostatak pisanog oblika ne isključuje postojanje ugovora o izvansudskoj nagodbi sklopljenog između pravne osobe i oštećenika.

Tužitelj je usmeno prihvatio izvansudske nagodbe koje nije potpisao

Prema stavu Vrhovnog suda RH iz odluke Revr 579/2007, nedostatak pisanog oblika ne isključuje postojanje ugovora o izvansudskoj nagodbi sklopljenog između pravne osobe i oštećenika (bivšeg radnika te pravne osobe), u vezi s isplatom naknade štete u usmenom obliku. Tužitelj je sklopio prvu i posljednju izvansudsku nagodbu te primio odluku tuženika od 20. kolovoza 1997. po kojoj je primao njom određene iznose, a da je ni na koji način nije pobijao.

Primao je i iznose određene po tuženiku u predloženim izvansudskim nagodbama koje tužitelj nije potpisao. Nedvojbeno je i po nalaženju ovog revizijskog suda da je tužitelj usmeno prihvatio i one izvansudske nagodbe koje nije potpisao. Pravilan je prema tome zaključak nižestupanjskih sudova da su parnične stranke kroz cijelo sporno razdoblje otklonile neizvjesnost i glede spornih potraživanja odredila svoja prava i obveze pa su osnovano odbili tužbeni zahtjev tužitelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close