Sudska praksa: Kuća za odmor i prava najmoprimca

Autor: Mićo Ljubenko , 14. travanj 2014. u 22:01
Mićo Ljubenko

Tužiteljica postavlja pitanje predstavlja li kuća za odmor useljivi stan ili kuću, vlasništvo koje bi isključivalo pravo najmoprimca na zaštićenu najamninu.

Kuća za odmor nije za stanovanje

Prema stavu Vrhovnog suda RH u odluci br. Rev-731/2012 ističe se da je već u presudi Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Rev-40/99, na koju se revidentica poziva, zauzeto je pravno shvaćanje da je kuća za odmor kuća posebne namjene tj. nije namijenjena stanovanju, već boravku za vrijeme godišnjeg odmora, u kraćem razdoblju tijekom godine te se kao takva ne može iznajmljivati tijekom cijele godine, pa da vlasništvo kuće za odmor ne utječe na pravo najmoprimca na zaštićenu najamninu. Tužiteljica u reviziji postavlja materijalnopravno pitanje vezano na tumačenje pojma drugog useljivog stana ili kuće na području RH, tj. predstavlja li kuća za odmor useljivi stan ili kuću, vlasništvo koje bi, u smislu odredbe čl. 31. st. 2. ZNS isključivao pravo najmoprimca na zaštićenu najamninu prilikom sklapanja ugovora o najmu stanova.

Sud pri tome, polazeći od shvaćanja revizijskog suda izraženog u presudi broj Rev-40/99, dodaje da u konkretnoj situaciji, sama činjenica što kuća za odmor tužiteljice ispunjava minimum tehničkih uvjeta, sukladno Pravilniku donesenom još 1967., ne dovodi do zaključka da je riječ o useljivoj kući u smislu odredbe čl. 31. st. 1. toč. 2. ZNS, posebno ne luksuznoj kući koja se zbog subjektivnih pobuda vlasnika koristi tek povremeno, već je riječ o kući koja zbog svoje posebne namjene objektivno nije prilagođena trajnom stanovanju. Budući da zbog pogrešnog pravnog shvaćanja izraženog u pobijanoj presudi, koje nije podudarno sa shvaćanjem revizijskog suda, valjalo je na temelju čl. 395. st. 2. ZPP prihvatiti reviziju.

Komentirajte prvi

New Report

Close