Sudska praksa: Koje se tražbine smatraju utvrđenima

Autor: Mićo Ljubenko , 29. rujan 2014. u 22:00
Mićo Ljubenko

Utvrđenim tražbinama smatraju se tražbine oko kojih postoji suglasnost između dužnika i vjerovnika o postojanju i visini tražbine tog vjerovnika.

Predstečajna nagodba – tko utvrđuje osnovanost tražbine 

Prema stavu Drugostupanjskog upravnog tijela Financijske agencije u odluci pod br. Klasa: UP/II-423-01/14-01/520 uvidom u tablicu utvrđenih tražbina, koja je sastavni dio pobijanog rješenja o utvrđenim tražbinama razvidno je da dužnik u svom izvješću nema iskazanih obveza prema žalitelju kao vjerovniku, da je vjerovnik prijavio tražbinu u iznosu od 145.579,69 kuna za koju djelomično, to jest za iznos od 3125,00 kuna raspolaže ovršnom ispravom, pa je na ročištu utvrđena tražbina vjerovnika u iznosu od 3125,00 kuna.

Fina navodi da je odredbom članka 60. stavka 2. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi izričito propisano da se utvrđenim tražbinama smatraju tražbine u pogledu kojih postoji suglasnost između dužnika i vjerovnika o postojanju i visini tražbine tog vjerovnika, kao i tražbine za koje postoji ovršna isprava.

Opaska priređivača:

Temeljem gornjeg, nedvojben je stav upravnog tijela da potpunu autonomiju u odluci o osnovanosti tražbine vjerovnika ima – dužnik, bez utjecaja nagodbenog vijeća ili povjerenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close