Sudska praksa: Koje podatke mora imati prijedlog za ovrhu da bi sud donio rješenje

Mićo Ljubenko Mićo Ljubenko

Vrhovni sud je zauzeo stav da nižestupanjski sudovi polaze od pogrešnog pravnog pristupa.

Vrhovni sud RH je u svojoj odluci Revr-1683/12 zauzeo stav da nižestupanjski sudovi prilikom donošenja odluke o prijedlogu za ovrhu na temelju ovršne isprave radi naplate novčane tražbine ovrhovoditelja na novčanim sredstvima ovršenika polaze od pogrešnog pravnog pristupa da su za određivanje i provedbu ovrhe na novčanim sredstvima relevantne odredbe ZPONS-a, zanemarujući pri tome da su odredbama OZ-a kojima se uređuje postupak po kojem sudovi provode prisilno ostvarenje tražbina na temelju ovršnih i vjerodostojnih isprava (ovršni postupak čl. 1. OZ-a), propisani podaci koje mora sadržavati prijedlog za ovrhu na temelju kojeg sud donosi rješenje o ovrsi.

Za odlučivanje o prijedlogu za ovrhu mjerodavne su odredbe OZ/08. Odredbom čl. 35. st. 1. OZ-a propisano je da prijedlog za ovrhu mora sadržavati zahtjev za ovrhu u kojem će biti naznačena ovršna ili vjerodostojna isprava na temelju koje se traži ovrha, ovrhovoditelj i ovršenik, tražbina čije se ostvarenje traži te sredstvo kojim ovrhu treba provesti i, po potrebi, predmet u odnosu na koji ga treba provesti. Prijedlog mora sadržavati i druge propisane podatke potrebne za provedbu ovrhe.

Dakle, iz sadržaja navedene zakonske odredbe ne proizlazi da bi za određivanje i provedbu ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika bilo potrebno da ovrhovoditelj u prijedlogu za ovrhu navede osobni identifikacijski broj ovršenika s time da je i prema odredbi čl. 39. st. 4. Ovršnog zakona (NN 112/12) propisano da ako prijedlog za ovrhu ne sadrži osobni identifikacijski broj ovršenika, nadležni sud ili javni bilježnik pribaviti će ga po službenoj dužnosti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve