Sudska praksa: Kako putem suda zaštititi svoj posjed

Autor: Mićo Ljubenko , 04. prosinac 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Dovoljno je za postojanje osnovanog prava na posjedovnu zaštitu da je ostvaren uvjet zabrane tuženiku svakog daljnjeg zadiranja u posjed tužitelja.

Zaštita posjeda od smetanja

Vrhovni sud Republike Hrvatske je u odluci poslovni broj Rev 672/09-2 zauzeo sljedeće pravno shvaćanje da prema ocjeni tog suda pored elementa koji u svakom slučaju mora biti ispunjen da bi se pružila posjedovna zaštita, a to je tražiti utvrđenje čina smetanja, preostala dva elementa ne moraju biti kumulativno ispunjeni da bi posjednik imao pravo na posjedovnu zaštitu.

Već je i dovoljno, za postojanje osnovanog prava na posjedovnu zaštitu, pod uvjetom da su ispunjena i opći uvjeti za pružanje posjedovne zaštite iz čl. 22. st. 2. ZVDSP-a (posljednji miran posjed i nastalo smetanje) da je ostvaren i uvjet zabrane tuženiku svakog daljnjeg istog ili sličnog postupanja koje predstavlja zadiranje u posljednji mirni posjed tužitelja jer se i samo takvom zabranom štiti posjed u smislu ZVDSP-a.

 Posjednik kojem je posjed samovlasno smetan ovlašten je svoj posjed štititi putem suda, zahtijevajući da se utvrdi čin smetanja njegova posjeda, naredi uspostava posjedovnog stanja kakvo je bilo u času smetanja, te zabrani takvo ili slično smetanje posjeda.

Komentirajte prvi

New Report

Close