Sudska praksa: Kada je za ugovor dovoljna ovjera potpisa

Autor: Mićo Ljubenko , 30. kolovoz 2015. u 22:00
Mićo Ljubenko

Riječ je o ugovoru koji ne predstavlja ovršni javnobilježnički akt, već samo određuje prijenos prava potraživanja na podnositeljicu ustavne tužbe.

Prijenos potraživanja se ne mora solemnizirati

Ustavni sud RH u svojoj odluci U-III-3215/2007 zauzeo je stav vezano za primjenu članak 29. stavak 1. Ovršnog zakona koji regulira ovrhu temeljem prenesene tražbine. Prema stajalištu Ustavnog suda u konkretnom slučaju, ovrhovoditeljica, podnositeljica ustavne tužbe, podnijela je prijedlog za ovrhu protiv ovršenika na temelju ugovora o dugoročnom kreditu i osiguranju založnim pravom. Nesporno je da je taj ugovor, kao temeljni pravni posao, na temelju kojeg se provodi ovrha u konkretnom postupku, solemniziran po javnom bilježniku.

Međutim, pogrešno je tumačenje Županijskog suda u Koprivnici da i ugovor o ustupu potraživanja, sklopljen između XY i podnositeljice mora biti solemniziran. Taj ugovor ne predstavlja ovršni javnobilježnički akt, već samo određuje prijenos prava potraživanja na podnositeljicu ustavne tužbe, te je dovoljna ovjera potpisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close