Sudska praksa: Kada darovni ugovor postaje ništetan

Autor: Mićo Ljubenko , 08. ožujak 2015. u 22:01
Mićo Ljubenko

Ugovor nije sklopljen u formi javnobilježničkog akta, već je darovateljica samo ovjerila svoj potpis kod javnog bilježnika.

Ništetnost darovnog ugovora bez predaje stvari 

Prema stavu Ustavnog suda u odluci U-III-891/2006 ništetan je darovni ugovor bez predaje stvari u neposredan posjed daroprimca, koji nije sklopljen u formi javnobilježničkog akta. Prema važećoj odredbi čl. 53.st.1.t.3. Zakona o javnom bilježništvu, kada je ugovor o darovanju bez prave predaje u posjed darovane nekretnine daroprimcu, a koji nije zaključen u formi javnobilježničkog akta ništetan, onda nikakva druga radnja, pa niti zemljišnoknjižna provedba takovog ugovora ne može takvom ugovoru vratiti ili dati pravnu valjanost, niti pravnu snagu, jer je u zemljišnoj knjizi proveden ništav ugovor.

Također je u konkretnom slučaju utvrđeno da ugovor nije sklopljen u formi javnobilježničkog akta, već je na njemu podnositeljica, kao darovateljica, ovjerila samo svoj potpis kod javnog bilježnika. U takvom slučaju kada sklopljeni darovni ugovor nije udovoljavao formi propisanoj zakonom, a pored toga je izostala i predaja nekretnine u neposredan posjed daroprimatelju, čini sklopljeni pravni posao ništetnim. Takav nedostatak zakonom propisane forme, mogla je zamijeniti samo predaja stvari (nekretnine) u posjed daroprimatelju, a koje u ovom konkretnom slučaju nije bilo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close