Sudska praksa: Izjava o raskidu ugovora prije proteka roka za zastaru

Autor: Mićo Ljubenko , 20. kolovoz 2019. u 22:00
Mićo Ljubenko

Nužno je da vjerovnik pozove dužnika da ispuni obvezu prije nego je nastupila zastara.

Visoki trgovački sud RH u odluci Pž-7896/2011 zauzeo je stav da nije moguće raskinuti ugovor zbog neispunjenja obveze ako je protekao zastarni rok za ispunjenje te obveze.

Stoga, da bi se valjano mogao raskinuti ugovor kojemu ispunjenje u roku nije bitan sastojak, nužno je da vjerovnik pozove dužnika da ispuni obvezu prije nego je nastupila zastara, ali i da mu da naknadni rok za ispunjenje koji će isteći prije nego istekne zastarni rok za ispunjenje tražbine, da bi mogle nastupiti posljedice iz čl. 362. st. 3. ZOO-a u vezi s čl. 361. st. 1. ZOO-a da se ugovor smatra raskinutim po samom zakonu.

Izjava o raskidu ugovora mora biti dana prije proteka roka za zastaru, kao što i primjereni naknadni rok dužniku mora isteći prije nego protekne zastarni rok; učinci raskida ugovora moraju također nastupiti unutar zakonom propisanog zastarnog roka za ispunjenje.

Naknadni rok za ispunjenje obveze dodijeljen dužniku, neće dovesti do raskida ugovora po samom zakonu, ako je naknadni rok za ispunjenje istekao nakon što je protekao zastarni rok za ispunjenje ugovorne tražbine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close