Sudska praksa: I bez formalnog ugovora radovi se moraju platiti

Autor: Mićo Ljubenko , 17. ožujak 2015. u 22:01
Mićo Ljubenko

Naknadna suglasnost za naknadne radove može se dati i potpisivanjem građevinskog dnevnika i predstavlja potvrdu toga da su oni izvedeni.

Priznanje naknadnih građevinskih radova 

Prema stavu Vrhovnog suda Republike Hrvatske u odluci Revt 244/11 okolnost da za naknadne radove nije sklopljen formalni ugovor, sama po sebi ne oslobađa naručitelja radova obveze na isplatu cijene radova, kao što to nije ni nužna posljedica izostanka naknadne pisane suglasnosti ovlaštene osobe. Naknadni izvršeni radovi bili su u vezi s ugovorom o građenju i bili su nužni i naručeni te upisani u građevinsku knjigu koju je potpisao voditelj gradilišta.

Kako na radove nije bilo primjedbi, to je pravilan zaključak sudova kako su oni izvršeni kvalitetno. Nadalje, kako je nesporno da je tuženik predmetne radove primio i kako su oni u funkciji dovršenog objekta, to su nižestupanjski sudovi pravilnom primjenom materijalnog prava obvezali tuženika na plaćanje njihove cijene prema odredbi čl. 630.ZOO-a. Naknadna suglasnost za naknadne radove može se dati i potpisivanjem građevinskog dnevnika i predstavlja potvrdu toga sa su oni izvedeni kako u pogledu vrste, tako i njihovog obujma. Naknadno odobrenje ne treba biti izričito jer ono postoji i kad se iz ponašanja zastupanog može zaključiti da odobrava radnje osobe koja ga je zastupala.

Komentirajte prvi

New Report

Close