Sudska praksa: Glavni projekt je tipski, nije originalna intelektualna tvorevina

Autor: Mićo Ljubenko , 18. veljača 2018. u 22:00
Mićo Ljubenko

Pri izradi glavnog projekta, uvjeta za izdavanje građevinske dozvole, koriste se uobičajena rješenja.

Ustavni sud RH u rješenju U-I-1232/16 nije prihvatio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 75. Zakona o gradnji.

Ustavni sud kao ustavnopravno prihvatljivije prihvaća navode Vlade da osporeni članak 75. ZoG ima legitimni cilj – zaštita prava projektanata i investitora u smislu otklanjanja nedoumica koje su moguće u pogledu predmeta ugovora iz čl. 52.st.4. ZoG.Svaki glavni projekt i drugi projekt nije originalna intelektualna tvorevina, to jest nema obilježje autorskog djela.

Naime, glavni projekt izrađuje se na način propisan zakonom, tehničkim i drugim propisima koristeći se pritom uobičajenim (tipskim, šablonskim i sl.) rješenjima koja nemaju karakter originalne intelektualne tvorevine. Imajući u vidu da je glavni projekt uvjet za izdavanje građevinske dozvole, projektant isti izrađuje na temelju i u skladu, uz ostalo, s ugovorom o izradi projekta koji sklapa s investitorom.

U suprotnom, nakon sklapanja ugovora o izradi projekta ostalo bi otvoreno pitanje predstavlja li glavni projekt autorsko djelo ili ne, a što je od velikog utjecaja na pravnu sigurnost ugovornih stranaka, te s tim u vezi, posebice na financijske aspekte građenja građevine i mogućnosti njezinog popravka i rekonstrukcije u budućnosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Glavni projekt se izrađuje na osnovu idjenog rješenja (bez idejnog nije moguće napraviti glavni projekt) a svaka ideja ima autora/e !

Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu. Prema tome, bitne karakteristike, da bi se neko djelo smatralo autorskim, su:

Autorskopravnu zaštitu uživaju izražaji, što podrazumijeva zamjetljiv (vidljiv) oblik (formu) određene ideje koja se postiže pomoću različitih sredstava izražavanja, kao što su npr. pisana ili govorena riječ, pokret tijela, zvuk, kao različiti dvodimenzionalni ili trodimenzionalni oblik.

Autorska djela jesu osobito:

jezična djela (pisana djela, govorna djela, računalni programi) – npr. romani, pjesme, priručnici, novine;
glazbena djela, s riječima ili bez riječi;
dramska i dramsko-glazbena djela;
koreografska i pantomimska djela;
djela likovne umjetnosti (s područja slikarstva, kiparstva i grafike), bez obzira na materijal od kojega su načinjena, te ostala djela likovnih umjetnosti;
djela arhitekture
djela primijenjenih umjetnosti i industrijskog dizajna;
fotografska djela i djela proizvedena postupkom sličnim fotografskom;
audiovizualna djela (kinematografska djela i djela stvorena na način sličan kinematografskom stvaranju) – u pravilu filmovi;
kartografska djela;
prikazi znanstvene ili tehničke prirode kao što su crteži, planovi skice, tablice i dr.
Prijevodi, prilagodbe, glazbene obrade i druge prerade autorskog djela, koje su originalne intelektualne tvorevine individualnog karaktera, zaštićeni su kao samostalna autorska djela. Prijevodi službenih tekstova iz područja zakonodavstva, uprave i sudstva zaštićeni su osim ako su učinjeni radi službenog informiranja javnosti i kao takvi objavljeni.

New Report

Close