Sudska praksa: Dug se može priznati i na posredan način

Autor: Mićo Ljubenko , 08. travanj 2015. u 22:00
Mićo Ljubenko

Dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na druge načine, kao što je davanje otplate, plaćanje kamata ili davanje osiguranja.

Priznanje duga – prekid zastare

Prema stavu Vrhovnog suda RH u odluci Rev 794/08 glavna radnja dužnika koja prekida zastaru je priznanje duga. Prema odredbi čl. 387. st. 1. ZOO zastara se prekida kad dužnik prizna dug, a prema st. 2. istoga članka dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja. Priznanje duga kao temelj za prekid zastare mora biti jasno, određeno i bezuvjetno i mora se dati u tijeku zastarnog roka.

U konkretnom predmetu pismo tuženika obzirom na njegov sadržaj (općenita  izjava o postojanju duga, bez navođenja pravnog posla iz kojeg potječe i bez određivanja iznosa duga) ne može smatrati priznanjem duga koji je predmet ove parnice. Naime, sve kada bi se i uzelo da je riječ o djelomičnom priznanju duga,  opet nije vidljivo da se to odnosi baš na potraživanje koje je obuhvaćeno tužbom.

Komentirajte prvi

New Report

Close