Sudska praksa: Član posade broda spašavatelja može tužbom ostvariti nagradu

Mićo Ljubenko Mićo Ljubenko

Članovi posade broda spašavatelja imaju tražbinu koja im daje uvjetno pravo na tužbu.

Prema pravnom stavu Visokog trgovačkog suda RH, Pž-1389/10 tužitelj, kao jedan od članova posade jedrilice koja je sudjelovala u spašavanju, aktivno je legitimiran izravnom tužbom protiv brodara spašene jedrilice tražiti nagradu za spašavanje.

Odredbom čl. 798. PZ-a je propisano da svaki član posade broda spašavatelja može nakon proteka godine dana od kada je spašavanje okončano tužbom prema brodaru spašenog broda ostvariti nagradu za spašavanje, i to u dijelu koji predstavlja njegov udio u toj nagradi, ako brodar spašavatelj nije podnio u tom roku tužbu za isplatu nagrade za spašavanje. 

Dakle, članovi posade broda spašavatelja imaju tražbinu koja im daje uvjetno pravo na tužbu, a ono ovisi od toga je li brodar broda spašavatelja u roku od godine dana od kada je spašavanje okončano podnio tužbu radi naplate nagrade za spašavanje.

Tek ako brodar spašavatelj u tom roku ne podnese tužbu, članovi brodara spašavatelja postaju procesno aktivno legitimirani u odnosu na brodara spašenog broda i stječu pravo na tužbu protiv brodara.

U spisu nema dokaza niti je itko tvrdio da je brodar spašavatelja u roku od godine dana od kada je spašavanje dovršeno podnio tužbu radi naplate nagrade za spašavanje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!