Sudska praksa: Autorsko djelo podrazumijeva izvornost

Autor: Mićo Ljubenko , 19. srpanj 2015. u 22:01
Mićo Ljubenko

Da bi se određeno djelo smatralo autorskim djelom ono prije svega mora biti rezultat intelektualnog stvaralačkog rada.

Razlika ugovora o djelu i ugovora o autorskom djelu

Po mišljenju Vrhovnog suda RH, Revt-323/10 pravilno stajalište je, da se pravni odnos stranaka u konkretnom slučjaju temelji na ugovoru o djelu, a ne o ugovoru o autorskom djelu s obzirom na sadržaje odredbe čl. 3. Zakona o autorskom pravu kojom je propisano da se autorskim djelom smatra tvorevina s područja književnosti, znanosti, umjetnosti i drugih područja stvaralaštva, bez obzira na vrstu, način i oblik izražavanja, ako tim zakonom nije drugačije određeno.

Da bi se određeno djelo smatralo autorskim djelom, isto mora biti rezultat intelektualnog stvaralačkog rada, te mora predstavljati subjektivnu novost (izvornost) djela.  Pod tim uvjetima i grafički dizajn predstavlja autorsko djelo te autor uživa autorskopravnu zaštitu. S obzirom na utvrđenja nižestupanjskih sudova da su u tehničkom i tehnološkom smislu oba sporna izdanja isti grafički proizvod s neznatnim razlikama koje su nastale iz tehnoloških razloga to je pravilan stav prema shvaćanju ovog suda nižestupanjskih sudova da predmetni ugovori po svojoj prirodi i sadržaju predstavljaju ugovor o djelu iz čl. 600. ZOO.

Prema odredbi čl. 600. ZOO ugovorom o djelu izvođač (poduzetnik, izvođač radova) obvezuje se obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari ili izvršenje kakvog tehničkog ili intelektualnog rada i slično, a naručilac se obvezuje da mu za to plati naknadu.

Komentirajte prvi

New Report

Close