Stvari koje trebate znati o bankarima i financijskim savjetnicima

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2013. u 12:51
Thinkstock

Liječnici daju savjete o zdravlju, odvjetnici o pravnim pitanjima, nutricionisti o prehrani…

Piše: Marko Barišić, voditelj programa i trener. Inicijator i glavni autor Programa osposobljavanja za zvanje Osobni financijski savjetnik, u suradnji sa WIFI Croatia.

Liječnici daju savjete o zdravlju, odvjetnici o pravnim pitanjima, nutricionisti o prehrani, projektanti o projektiranju, a tko daje savjete o osobnim financijama?

Koje su vrste savjetnika iz financija u Hrvatskoj?

Porezni savjetnik se bavi poreznim savjetovanjem. To može biti osoba koja ima položen ispit po Zakonu o poreznom savjetništvu i ima propisano odobrenje za rad od Hrvatske komore poreznih savjetnika. U komori je danas registrirano 29 poreznih savjetnika, a njihove usluge pretežito koriste trgovačka društva i vlasnici samostalnih djelatnosti. Svima je u interesu znati kako platiti što manje poreza poštujući zakon i za to nam treba pomoć poreznog savjetnika. No on nam neće reći kako uložiti novac, zato su drugi savjetnici.

Investicijski savjetnik se bavi investicijskim savjetovanjem. Osoba mora ispunjavati uvjete propisane Zakonom o tržištu vrijednosnih papira, a kontrolira ih Komisija za vrijednosne papire. Investicijski savjetnik savjetuje o ulaganju u dionice, fondove i slično. Njegove usluge pretežito koriste trgovačka društva i veliki ulagači. U Hanfi je registrirano 83 investicijska savjetnika.

Osobni bankar se bavi financijskim savjetovanjem klijenata svoje banke. Osobni bankar je stručna osoba, koja vam može pomoći za upravljanje osobnim financijama. Nije u potpunosti neovisan, jer svojim savjetima veže klijenta uz usluge svoje banke i njenih povezanih društava.

Financijski savjetnik ima proširenu mogućnost savjetovanja za financijske usluge. Njegova prednost je što preko trgovačkog društva za zastupanje surađuje sa većim brojem osiguravajućih kuća, stambenih štedionica, investicijskih i mirovinskih fondova i sl. U Hrvatskoj postoji više tisuća financijskih savjetnika za financijske usluge, no njihova neovisnost je upitna, jer su ugovorom vezani uz određene financijske kuće za koje prodaju financijske usluge. Čim netko ima nekakav interes nešto prodati, sva objektivnost i neovisnost pada u vodu, jer on od toga živi. U Hanfi je registrirano oko 13.000 ovlaštenih zastupnika i posrednika u osiguranju.

Kakav osobni financijski savjetnik nam zapravo treba?

Treba nam osoba:

koja je uspješno završila stručno obrazovanje i dobila certifikat za osobnog financijskog savjetnika,
koja će savjetovati klijenta neovisno, odgovorno, kompetentno i individualno,
koja ne prodaje financijske usluge drugih financijskih institucija, već koji kao samostalni poduzetnik ili kao zaposlenik društva, nudi svoju uslugu osobnog financijskog savjetovanja.

Kada nam je potreban osobni financijski savjetnik?

Trebamo trajno kao i liječnika.

Preventivno, kada smo u plusu i imamo naizgled zdrave financije, no kao mjeru opreza treba napraviti sistematski pregled stanja financija i provjeriti je li nam nekom dijelu prijeti bolest i radi uvida kako ostvarujemo svoje financijske ciljeve.
Kurativno, radi liječenja kada smo u minusu i dio ili ukupne financije su nam u poteškoćama.

Gdje može raditi osobni financijski savjetnik?

Osoba sa zvanjem i certifikatom osobni financijski savjetnik može raditi poslove zanimanja osobnog financijskog savjetovanja, kao poduzetnik sa otvorenom samostalnom djelatnosti ili kao zaposlenik u društvu koje ima djelatnost za osobno financijsko savjetovanje građana.
Može kompetentno raditi i kao savjetnik u prodaji financijskih usluga: zastupnik u osiguranju, savjetnik za stambenu štednju, savjetnik za otvorene i mirovinske fondove, kreditni posrednik i sl. No tada ne možemo govoriti o neovisnom osobnom financijskom savjetovanju građana.

Što radi osobni financijski savjetnik?

Pomaže klijentu utvrditi njegovo financijsko stanje i neto imovinu.
Analizira financijsku situaciju klijenta i pomaže mu poboljšati istu.
Pomaže u određivanju osobnih financijskih ciljeva klijenta.
Pomaže klijentu u izradi osobnog financijskog plana.
Pomaže klijentu u uspostavi redovitog vođenja mjesečnih prihoda i rashoda.
Izrađuje za klijenta pisanu financijsku analizu i financijske smjernice.
Savjetuje klijenta u planiranju izlaska iz financijskih teškoća i prezaduženosti.
Analizira ponude davatelja financijskih usluga i pomaže klijentu u izboru rješenja.
Pruža klijentu servis i povremeno savjetuje radi ostvarivanja njegovih financijskih ciljeva.

Kome je potreban osobni financijski savjetnik?

Osobni financijski savjetnik je potreban svakoj osobi koja ima prihode i rashode, kako bi uspješno planirala i vodila svoje osobne, odnosno obiteljske financije.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ekipa se malo reklamira plaćenim člancima ne bi li prikupili kojeg polaznika i izbili im iz džepa cca 15 tisuća kuna.

Za taj iznos možeš položit za CFA sve tri levela i još će ti i ostat trećina.


što radi ,financijski savjetnik, uglavniom posao mu je da te uvjeri da skromno živiš i da sve kaj zaradiš daš banci.

a što onda radi bankar? sve prikupljeno od građanina (depozit) implementira u profit invensticiju koju kapitalizira preko istog tog građanina (kredit) posredstvom inevensticijskog savjetnika (bonus)?

začarani krug kažeš? paušalno da, za one građanine koji nemaju financijsku naobrazbu.

što radi ,financijski savjetnik, uglavniom posao mu je da te uvjeri da skromno živiš i da sve kaj zaradiš daš banci.

New Report

Close