Strani vlasnici tvrtki u Hrvatskoj daju 16 posto više plaće od hrvatskog prosjeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2014. u 14:10
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine prosječna neto plaća iznosila 5.346 kuna, što je za oko 40 kuna manje nego u zadnjem kvartalu prošle godine, podaci su iz redovnog online istraživanja MojaPlaća portala MojPosao.

 U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine prosječna neto plaća iznosila 5.346 kuna, što je za oko 40 kuna manje nego u zadnjem kvartalu prošle godine, podaci su iz redovnog online istraživanja MojaPlaća portala MojPosao.

Po podacima iz tog istraživanja, najveće plaće u prva tri mjeseca, ili 14 posto veće od prosjeka imali su zaposleni u Zagrebu, a slijede Zagrebačka i Istarska županiji gdje plaće najmanje zaostaju za prosjekom, 3 odnosno 6 posto, dok su najmanje, čak 19 posto ispod prosjeka bile plaće u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Istraživanje pokazuju i da plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, pa su tako u privatnim tvrtkama stranih vlasnika u Hrvatskoj u prvom kvartalu ove godine plaće bile 16 posto više od hrvatskog prosjeka, dok su u privatnim tvrtkama u pretežito domaćem vlasništvu plaće najniže među svim tvrtkama, 7 posto manje od prosjeka ili 4.962 kune.

Istodobno, plaće u državnim tvrtkama više su 3 posto od prosjeka, a u javnoj i lokalnoj samoupravi za 1 posto više.

Top menadžeri imali su čak 115 posto veću od spomenutog prosjeka, dok su najplaćenija zanimanja, sa 70 i 60 posto višom plaćom od prosječne bila ona u telekomunikacijama te tehnologiji i razvoju.

S druge strane, najmanje prosječne plaće, po 40 posto niže od hrvatskog prosjeka, imali su zaposleni u tekstilnoj i kožnoj industriji te radnici u pomoćnim zanimanja, a i oni sa srednjom stručnom spremom za prosječnom plaćom zaostaju za 20 posto, dok za onima koji imaju visoku stručnu spremu zaostaju za 23 posto.

Muškarci su uobičajeno i u prva tri mjeseca ove godine imali veće prosječene neto plaće od žena, za oko 8 posto, što je 1 postotni bod veća razlika u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine.

I početnici imaju manje plaće, za 18 posto u odnosu na prosjek, a podaci iz istraživanja pokazuju i da iznos plaća raste razmjerno godinama radnog iskustva.

Istraživanje MojaPlaća portal MojPosao provodi od 2005. i do sada je u njemu sudjelovalo više od 40 tisuća ispitanika. Trenutno to istraživanje obuhvaća 291 radno mjesto iz 30 djelatnosti, a obrada podataka napravljena je na 220 radnih mjesta za koje su u protekla tri mjeseca skupili više od 10 ispitanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close