Stephane Garelli na WinDaysima će proći izazove Godišnjaka svjetske konkurentnosti

Stephane Garelli Stephane Garelli

Ovogodišnja WinDays konferencija će postaviti strateški okvir za napredak Hrvatske, kojeg će zajedno predstaviti gospodarstvenici, akademska zajednica i predstavnici vlasti, a rezultate će provjeriti krajem godine u Zagrebu.

Umag pod okupacijom robota, a priča se o četvrtoj industrijskoj revoluciji, o naprednom društvu i konkurentnom gospodarstvu? Glavna im je parola: Tehnologija. Poslovanje. Potakni uspjeh. Zapravo, stvari su vrlo jednostavne. Riječ je o Microsoftovoj 13. WinDays konferenciji, koja se održava od 22. do 26. travnja u Umagu. Ove godine su WinDaysi uzbudljiviji nego ikad prije. Osim već uobičajene podjele na tehnološki i poslovni dio konferencije, posjetitelji će moći uživati u brojnim drugim sadržajima u Umagu.

U tehnološkom programu posjetitelji su već navikli na standardno dobre predavače i vruće novosti iz svijeta tehnologije. Njima će se ove godine pridružiti i Hrvoje Benko, Hrvat koji radi u Microsoft Researchu te Paula Januszkiewcz, stručnjakinja za sigurnost. Mnogi će imati priliku i upoznati ključne Microsoftove tehnologije i proizvode od samoga početka te naučiti osnove iz područja drugačijih od onih kojima se standardno bave.

Poslovni dio konferencije će se baviti temama o podizanju konkurentnosti, stvaranju radnih mjesta i ubrzanom rastu domaćega gospodarstva. Kao misao vodilja u tome nametnula se četvrta industrijska revolucija i činjenica da tehnologija nezaustavljivo mijenja način promišljanja i poslovanja. Pritom ubrzani tehnološki razvoj stavlja fokus na automatizaciju procesa u proizvodnji te i na robote, ICT, nano tehnologiju, nove materijale, nove poslovne modele i slično koji zauzimaju sve važnija mjesta u tim procesima.

Broj robota u svijetu se svake godine povećava čak za 30 posto, a zbog toga se proizvodnja seli natrag u zapadne zemlje jer više nije u fokusu jeftina radnja snaga. Znanje i konkurentnost u znanju su ključ za današnje i buduće investicije. Ekonomski i tehnološki analitičari predviđaju da će do kraja 21. stoljeća upravo zbog automatizacije nestati 70 posto današnjih zanimanja. Najbolji stručnjaci iz pojedinih područja pokušat će na WinDaysima otkriti gdje je u svemu tome Hrvatska i kako da sami stvaramo proizvode visoke tehnološke vrijednosti, koji se mogu nametnuti i u Europi i svijetu.

U temama konferencije istaknut će se i nužna povezanost obrazovanja, vještina te istraživanja i razvoja (R&D-a) na konačan budući uspjeh nacije.

Ove godine će svoja iskustva o tome s domaćim poduzetnicima, političarima i akademicima podijeliti i najugledniji znanstvenici sa svjetskih sveučilišta i instituta. Jedan od njih je Stephane Garelli s International Institute for Management Development i profesor sveučilišta u Lausanni. Profesor Garelli predvodi tim koji stvara Godišnjak svjetske konkurentnosti, pa ćemo doznati zašto je Hrvatska 57. od 59 zemalja na listi Godišnjaka i što možemo učiniti da napredujemo na listi, koju koristi i Nacionalno vijeće za konkurentnost.

I s legendarnog MIT-a, jednog od najuspješnijih svjetskih tehničkih sveučilišta stiže profesorica Silvija Gradečak, koja će prenijeti iskustvo u razmjeni znanja između tehnologije i businessa, a s Karlsruhe Institute of Technology doći će Tamim Asfour, vodeći europski stručnjak za automatizaciju i robotiku te pokazati da se ono što naši poduzetnici često smatraju tek znanstvenom fantastikom već primjenjuje u svjetskoj industriji.

Predavačima u Umagu pridružit će se i Alar Kolk, prorektor na Tallinn University of Technology te će gostima prenijeti, između ostalog, kako vodeće estonsko tehničko sveučilište 50 posto svojih prihoda ostvaruje razvojem inovacija u suradnji s biznisom i koja je njihova uloga u razvoju gospodarstva. Uz preporuke za Hrvatsku, Kolk kao stručnjak u inovacijskoj izvrsnosti pojasnit će i zašto sveučilište ima svoj ured u Silicijskoj dolini.    

Svjetskim stručnjacima će se pridružiti najbolji hrvatski poduzetnici, predstavnici vlasti i akademici, kako bi se na jednom mjestu sastala intelektualna elita i dala odgovore na izazove s kojima se suočavaju hrvatsko i sva ostala gospodarstva u svijetu.

Najvažniji dan ovogodišnje WinDays konferencije je petak, kada će se postaviti strateški okvir za napredak Hrvatske, a rezultati tih zaključaka će se pratiti na daljnjim Microsoftovim konferencijama i događanjima. Da biste bili ukorak s tehnologijom i vremenom i prilagodili se svim promjenama koje se događaju i koje će se dogoditi, ne smijete propustiti priliku da na jednom mjestu i sami čujete što je nužno za budućnost poslovanja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!