Savjet o novcu koji svaki milenijac treba čuti

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2019. u 11:30
Foto: Getty Images

Iznajmiti ili kupiti? Štedjeti ili uložiti? Izbaciti dnevnu kupnju kave u kafiću ili se koncentrirati na velike troškove?

Kada je riječ o novcu, ima toliko mnogo smjernica, da je teško znati gdje početi.

CNBC Make It ispitao je na ulici milenijce – koja su njihova najveća pitanja u vezi novca prije nego je odgovore potražio od stručnjaka okupljenih na godišnjoj konferenciji o financiranju Money 2020 u Singapuru.

Evo što su profesionalci imali za reći.

Koji je najbolji način za početak ulaganja?

Milenijci su podvrgnuti kritikama zadnje vrijeme zbog navodno rezerviranog pristupa ulaganju.

Najmanje je vjerojatno da će ulagati u dioničko tržište, u odnosu na sve ostale generacije odraslih, prema istraživanju Bankrate-a iz 2018. godine. Kada milenijalci imaju novca na raspolaganju, oni to žele zadržati u gotovinskoj štednji, navelo se u izvješću.

Prema mišljenju stručnjaka, to je pogrešan stav.

"Ne znam postoji li neki poseban način, koji bih naveo, za početak ulaganja novca", rekao je Eric van Miltenburg iz Ripple-a, platforme za plaćanje iz Silicijske doline.

"Mislim da je najvažnije započeti", nastavio je viši potpredsjednik za globalne operacije.

To bi moglo značiti osnivanje mirovinske štednje, ulaganje paušalnih iznosa u indeksni fond, ili redovno i automatizirano plaćanje doprinosa za štednju i ulaganje. 

Zapravo, što više možete "diverzificirati" ulaganje u različitim sektorima, to bolje, rekla je Yinglian Xie, suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke za otkrivanje financijskih prijevara DataVisor.

Međutim, nema smisla ulagati u nešto ako ne vjerujete u to, istaknuo je viši potpredsjednik PayPala za međunarodna tržišta Rohan Mahadevan.

"Pobrinite se da ulažete u stvari u koje vjerujete, za razliku od ulaganja u stvari u koje drugi ljudi vjeruju", rekao je Mahadevan, koji je savjetovao isprobavanje proizvoda ili usluge prije ulaganja kako bi bolje razumjeli kako tvrtka posluje.

Što je s alternativnim ulaganjima kao što je Bitcoin?

Osim tradicionalnih investicija, poput primjerice dionica, postoje i brojne alternativne opcije. Primjer su kriptovalute, kao što su Bitcoin i Ethereum, kao i nekretnine, plemeniti metali i luksuzna roba.

Tipično, takva ulaganja nude potencijal rasta i obranu od fluktuacija na burzama, ali često dolaze s više rizika.

U slučaju kriptovaluta, Lisa Shields, suosnivačica i predsjednica platforme za financijske usluge FI.SPAN, izjavila je da i oni nude "sjajnu priliku za učenje" o različitim ulaganjima. Međutim, upozorila je da trebate “ulagati samo koliko možete izgubiti”.

Mahadevan se složio: "Nemojte očekivati ​​da ćete uložiti novčić i zaraditi stotinu".

U međuvremenu, Jesse Lund, globalni potpredsjednik IBM-a za blockchain i digitalne valute, predložio je fizičku imovinu s više dokazanih rezultata.

"Nazovite me konzervativcem, ali mislim da bih vam više savjetovao ulaganje u više materijalnu imovinu, kao što su nekretnine, odnosno stvari koje, čini se, tijekom povijesti, uvijek imaju neku vrstu dugoročne vrijednosti", naveo je.

Kada kupiti prvu nekretninu?

Ulaganje u nekretnine također je bitno za mlade ljude, koji se često pitaju kada je najbolje kupiti svoj prvi dom.

Gotovo tri četvrtine (72 posto) milenijaca navelo je kako im je posjedovanje doma glavni prioritet, navelo se u izvješću Bank of America 2018. godine (Homebuyer Insights Report).

Ipak, mnogi ne mogu uštedjeti ni za polog za svoj prvi dom, dok plaćaju sve skuplje najamnine.

Stručnjaci s kojima je CNBC Make It govorio složili su se da kupnja nekretnine može ispasti kao dobra investicija, ali su i upozorili da ju se ne smije olako shvatiti.

Štoviše, studije sugeriraju da čak dvije trećine milenijaca koji pohrle u kupnju nekretnine na kraju požali.

"Ako kupujete kuću za sebe i to si možete priuštiti, onda ju apsolutno kupite. Ali ako je to samo radi kockanja hoće li joj cijena narasti, onda bih oprezno bio protiv toga”, rekao je Mahadevan.

"Kupila sam svoje prvo imanje u dobi od 48 godina. Dakle, moj savjet je kupiti u fazi koja ima smisla za vas, a ne iz brige da budete u korak sa susjedima”, rekla je Shields iz FI.SPAN-a.

Međutim, Van Miltenburg iz Ripple-a predložio je i razmatranje alternativnih pravaca, kao što su mješoviti investicijski fondovi i investicijski fondovi za nekretnine (REITS), koji vam omogućuju da kupite udio tržišta nekretnina bez kupnje fizičkog doma.

Koliki dio Vaših prihoda trebate uštedjeti?

Koliko novca uštedjeti i investirati je pitanje koje se stalno ponavlja za milenijce.

Točan odgovor je različit za svakoga, ovisno o financijskim okolnostima, istaknuo je Van Miltenburg.

Međutim, on i Xie su se složili da je 10 do 20 posto dobra polazna točka. "Kasnije ćete si biti zahvalni", rekao je van Miltenburg.

IBM-ov Lund preporučio je "maksimiziranje" doplatka za ulaganja prije plaćanja godišnjeg poreza.

Za Mahadevana, pak, odgovor je bio više filozofski: "Želite trošiti kao da ćete sutra umrijeti, a uštedjeti kao da živite za sutra"

Komentirajte prvi

New Report

Close