Razgovor za posao: 3 česta savjeta koja ne treba uvijek slijepo slijediti

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2014. u 15:17
Thinkstock

Spremni ste za razgovor za posao, a svi vas obasipaju “mudrim” savjetima o tome kako se ponašati i što obući. Tko je u pravu?

Spremni ste za razgovor za posao, a svi vas obasipaju "mudrim" savjetima o tome kako se ponašati i što obući. Tko je u pravu? Čiji savjet poslušati? Harvard Business Review donosi niz čestih savjeta vezana za razgovor za posao, a koja možda ipak ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. Izdvajamo ih tri:

"Uvijek obuci odijelo"

Odijelo vam u pravilu daje ozbiljan i profesionalan izgled. Međutim, ako idete na intervju u tvrtku u kojoj su svi ležerno odjeveni, poslat ćete poruku kako ne razumijete njihovu korporativnu kulturu. Prije nego što refleksno navučete na sebe odijelo, bolje je da malo istražite kako se ljudi zapravo odijevaju u tvrtkama u kojima imate zakazane razgovore. Pogotovo ako je riječ o kompanijama iz tehnološkog ili marketinškog sektora, u kojima često vlada opuštenija kultura.

"Budi svoj"

"Ovo je beskoristan savjet. To zvuči kao da kažete: sjedni tamo i budi zgodan", kazao je za HBR John Lees, britanski strateg za karijere. "Važno je zapamtiti da intervju za posao nije uobičajen dio svakodnevnog života, već je riječ o izvedbi", dodaje. To ne znači da ne smijete biti autentični ili da biste trebali iskrivljavati istinu. Ali bitno je shvatiti što poslodavac traži od kandidata i dokazati mu da zadovoljavate njegove kriterije i uvjete. Stručnjaci pritom tvrde kako je važan prvi dojam koji ostavljate, pogotovo prvih 90 sekundi.

"Nemoj priznati da imaš slabost"

"Velik sam perfekcionist", "Pun sam strasti za posao" – ovakve izjave poslodavci sigurno čuju često na razgovorima za posao. Takvim i sličnim izjavama zapravo šaljete poruku kako niste iskreni ili da se ne želite prilagoditi. John Sullivan, stručnjak za ljudske resurse, tvrdi kako treba slijediti logiku: "Kao i svi ostali, i ja imam slabosti. Međutim, za razliku od ostalih, mogu ih prepoznati i popraviti se". Naravno, to ne znači da ćete isticati one slabosti koje uistinu rade protiv vas.  

Komentirajte prvi

New Report

Close