Prijava i povrat poreza: Donosimo odgovore na najčešća pitanja

Autor: Mazars Cinotti , 18. veljača 2014. u 12:39
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Osim analitičkih članaka i praćenja novosti u ovom segmentu, naši će stručni suradnici odgovarati i na vaša pitanja.

Svoja pitanja možete slati e-mail adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Porezi', a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćemo objaviti u formi članka.

Sve odgovore na vaša pitanja koje dosad objavili možete pročitati ovdje, a novi set odgovora na pitanja donosimo u nastavku. Na pitanja objavljena niže u tekstu odgovara društvo Mazars Cinotti.

PITANJE:  Nakon kojeg iznosa zarađenog preko student servisa student ima pravo na povrat poreza? Ako ima pravo na povrat, od koga može tražiti potvrdu o ukupno uplaćenom porezu i prirezu? Ima li osoba koja je bila član biračkog odbora na izborima i referendumu pravo na povrat poreza?

ODGOVOR: Zakonom je propisano da se porez na dohodak ne plaća na primitke učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga do iznosa od 50.000,00 kuna. Ako studentu student servis isplati više od 50.000,00 kn u toku jedne godine, na navedenu razliku mu je isplatitelj dužan obračunati, obustaviti i uplatiti porez na dohodak i prirez porezu na dohodak. Student može ostvariti pravo povrata predujmljenog poreza na dohodak ako je uplaćeni predujam (koji mu je obustavio isplatitelj pri isplati) veći od godišnjeg poreza na dohodak nakon odbitka ukupnog godišnjeg osobnog odbitka. Student servis preko kojeg student radi dužan je studentu do 31. siječnja 2014. dužan dostaviti Potvrdu o isplaćenim oporezivim primicima za 2013. godinu.

U vezi honorara člana biračkog odbora, ako se isti smatra drugim dohotkom, odnosno ako je obustavljen predujam poreza, tada možete ostvariti pravo povrata predujmljenog poreza na dohodak. Naravno, to je moguće samo ako je predujam (koji mu je obustavio isplatitelj pri isplati) veći od godišnjeg poreza na dohodak nakon odbitka ukupnog godišnjeg osobnog odbitka.

PITANJE:  Pravim povrat poreza i stalno me jedna stvar buni.. Imam 2 IP obrasca, dakle osoba radi kod dva poslodavca – kod jednog ima osobni odbitak a kod jednog plaća porez i prirez.. I sada mi nije jasno što trebam raditi, probala sam sto i jednu 'caku' ali uvijek dobijem iznos povrata preko 4.000 kn, molim vas pomozite jako mi je hitno.

ODGOVOR: Kako razumijemo, u 2013. ste radili istovremeno kod 2 poslodavca, a samo kod jednog koristite osobni odbitak. Zakonom je propisano da godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja.

Sukladno navedenom, po sili Zakona ste dužni podnijeti prijavu poreza na dohodak. Dakle, u prijavu poreza na dohodak iskazat ćete ukupni dohodak ostvaren kod obaju poslodavaca, te ukupni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak koji su vam obustavili i uplatili poslodavci.

Zaposlenik može ostvariti pravo povrata predujmljenog poreza na dohodak ako je predujam (koji mu je obustavio isplatitelj pri isplati) veći od godišnjeg poreza na dohodak nakon odbitka ukupnog godišnjeg osobnog odbitka. Takva mogućnost Vam se povećava ako imate prebivalište/boravište na područjima posebne državne skrbi, gradu Vukovaru ili brdsko-planinskim područjima jer Vam se u tom slučaju povećava osobni odbitak koji možete koristiti samo predajom godišnje prijave poreza na dohodak.

Dodatno, želimo Vas upozoriti da ako ste radili cijelu ili gotovo cijelu godinu postoji mogućnost da ćete po godišnjoj prijavi godišnji porez na dohodak biti veći od predujma koji su Vaši poslodavci Vam obustavili i uplatili tijekom godine, što znači da postoji mogućnost da umjesto povrata imate razliku poreza i prireza za uplatu.

PITANJE:  Zaposlen sam i primam plaću kojom sam (na sreću i na žalost) u najvišem poreznom opterećenju. Tijekom prošle godine isplaćen mi je i "Dohodak od kapitala iz 2012. godine po osnovi dividende" odnosno dobio sam dividendu u iznosu od nekih 3300kn na koju je uplaćen porez (cca 470kn). S obzirom na to da je rečeno da se dividende ispod 12000kn neće oporezovati znači li to da će mi se, po prijavi uplaćena sredstva vratiti?

ODGOVOR: Kako razumijemo, ostvarujete dohodak od nesamostalnog rada i dohodak od kapitala.

Zakonom je propisano da se porez na dohodak ne plaća na primitke od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu do ukupno 12.000,00 kuna godišnje. Nadalje je propisano da se Predujam poreza na dohodak od kapitala obračunava se iz ukupnog primitka, a porezni obveznik može pravo na neoporezivi iznos do 12.000,00 kuna iskoristiti pri godišnjem obračunu poreza temeljem podnesene godišnje porezne prijave.

U dijelu Prijave poreza na dohodak koja se odnosi na dohodak od kapitala potrebno je u navedenom slučaju iskazati primitak od 3.300,00 kn, te neoporezivi dio od 3.300,00 kn što znači da je dohodak od kapitala 0,00 kn, a uplaćeni porez i prirez 470,00 kn. Ako nemate druge primitke osim primitaka po osnovi nesamostalnog rada, ostvarit ćete pravo na povrat preplaćenog poreza i prireza porezu na dohodak.

Dodatno napominjemo da je Prijavi poreza na dohodak potrebno priložiti Potvrde o uplaćenim primicima od nesamostalnog rada te Potvrde o isplaćenim primicima od kapitala (isplatitelj Vam je dužan dostaviti iste do 31. siječnja 2014.).

PITANJE:  Zaposlenik sam M**** od ožujka 2013. godine. Dobio sam poreznu karticu za dohodak za primanja u M****. No, kolegica iz pravne službe mi je rekla da kada radim u M****, da ne moram raditi prijavu za povrat poreza jer da mi se to "iznivelira" na plaći u studenom.

Kada sam je upitao da mi pojasni jer mi nije jasno to što govori, rekla mi je da je to praksa svih velikih firmi i da nemam pravo na povrat poreza.

Molio bih Vas, da ako imate vremena da mi pojasnite o čemu se radi.

ODGOVOR: Kako razumijemo, radite od ožujka 2013. kod navedenog poslodavca, te Vam je prva plaća isplaćena u ožujku ili travnju 2013.

Zakonom je propisano da je poslodavac obvezan za radnike i druge fizičke osobe izvršiti godišnji obračun poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak sa zadnjom isplatom dohotka od nesamostalnog rada u toj godini, ako tijekom godine dohodak od nesamostalnog rada nije redovito mjesečno isplaćivan pa nije iskorišten osobni odbitak ili je po toj osnovi porezno opterećenje u pojedinim mjesecima bilo različito pa je porez uplaćen u većem iznosu.

Isto tako Zakonom je propisano da je poslodavac i isplatitelj primitaka obvezan je izvršiti godišnji obračun za radnike i fizičke osobe koje ostvaruju primitke iz plaće, mirovina ili primitke iz članka 14. ovoga Zakona (od nesamostalnog rada) u cijelom poreznom razdoblju, a nisu mijenjali prebivalište ili uobičajeno boravište između gradova i općina koje su propisale plaćanje prireza porezu na dohodak.

Sukladno navedenom zakonskom okviru, kolegica iz pravne službe nije u pravu jer Vi ne radite od početka godine, odnosno u cijelom poreznom razdoblju, pa se za Vas ne može izvršiti konačni obračun poreza na dohodak. 

Nadalje, kako je navedeno u Zakonskom okviru porez na dohodak se „iznivelira“ sa zadnjom isplatom dohotka, a to je u pri isplati plaće u prosincu, ne u studenom.

S obzirom na to da želite da Vam pojasnimo o čemu se radi, Zakonodavac je ovom odredbom Zakona želio smanjiti opterećenje Porezne uprave velikim prijavama poreza na dohodak za porezne obveznike koji ostvaruju samo dohodak od nesamostalnog rada, pa je obvezao poslodavce da pri isplati zadnje plaće u godini rade korektivni obračun kojim prethodno uplaćene predujmove poreza i prireza na dohodak i predujam obustavljen od isplaćene plaće u 12. mjesecu izjednačavaju s godišnjom obvezom poreza na dohodak koju bi radnik imao da preda poreznu prijavu. S obzirom na navedeno izjednačavanje nema potrebe predavati prijavu poreza na dohodak jer je povrat preplaćenog poreza ostvaren pri zadnjoj isplati plaće u 12. mjesecu.

S obzirom na to da Vi niste radili od početka godine, te niste koristili osobni odbitak za prva 3 mjeseca u 2013., postoji mogućnost da ostvarite povrat poreza na dohodak.

PITANJE:  Pozdrav. Zanima me dal imam pravo ja ili moj suprug na povrat poreza. U stalnom sam radnom odnosu i od 04.06.2013 sam na rodiljnom dopustu.Kupili smo drugu nekretninu i platili na nju porez od 5% a nekretninu je kupio suprug.pa me zanima dali ima smisla predavati prijavu. Hvala

ODGOVOR: Za početak, bitno je napomenuti da je kupnja nekretnine oporeziva porezom na promet nekretnina, te ista ne utječe na Prijavu poreza na dohodak.

U vezi rodiljnog dopusta i radnog odnosa postoji mogućnost da ostvarite povrat poreza Prijavom poreza na dohodak. Naime, dohodak koji ste ostvarili u prvih 5 mjeseci, svest će Vam se na godišnju razinu od 12 mjeseci pa ćete imati pravo na korištenje osobnog odbitka i u za mjesece kad ste bili na rodiljnom dopustu. Nadalje, ostvareni dohodak u prvih 5 mjeseci se razgraničava u niže porezne razrede (razrede oporezive nižim poreznim stopama) pa je vrlo izgledno je da uplaćeni predujam poreza i prireza na dohodak veći od godišnje obveze poreza i prireza na dohodak. Razlika između uplaćenog predujma i obveze utvrđene predujmom poreza i prireza na dohodak predstavlja razliku za povrat poreznom obvezniku.

Na pitanja odgovarao Mazars Cinotti Consulting

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Alo, imam i ja par pitanja [emo_smijesak]

1. Da li fraza “novac poreznih obveznika” znači da ja mogu otići u Ministarstvo financija i podići svoj uplaćeni udio kad god želim?

2. Ne koristim nijednu od usluga koje su pokrivene plaćanjem poreza. Mogu li otkazati plaćanje? Ako se ispostavi da povremeno koristim ceste – mogu li plaćati samo za ceste?

3. Ne vjerujem da će se novcem kojeg uplatim adekvatno raspolagati. Mogu li otkazati plaćanje?

4. Zašto država misli da će s 25% moje zarade upravljati bolje nego ja sam? Za razliku od države, recimo, ja nemam dugova.

Hvala unaprijed!

[emo_palacg]

New Report

Close