Privremena blokada odluka skupštine

Autor: Mićo Ljubenko , 26. studeni 2014. u 21:59
Mićo Ljubenko

Sud može zaustaviti primjenu odluke skupštine društva ako je podignuta tužba radi utvrđenja ništetnom odluke i ako bi provedba mogla nanijeti štetu.

U svojoj odluci pod brojem Pž-4733/10 Visoki trgovački sud Republike Hrvatske  zauzeo je stajalište da sud može odrediti privremenu mjeru kojom bi se zaustavila primjena odluke skupštine društva. Takvu mjeru sud može donijeti ako je podignuta tužba radi utvrđenja ništetnom odluke skupštine i ako je vjerojatno da bi provođenjem te odluke samom društvu, ali ne i njihovim članovima, mogla biti pričinjena nepopravljiva šteta.

Međutim, da bi sud mogao odrediti takvu mjeru predlagatelj osiguranja u svom prijedlogu za osiguranje mora navesti konkretne radnje zbog kojih smatra da bi društvu provedbom odluke skupštine mogla biti prouzročena nepopravljiva šteta, a ne samo pozvati se na tu zakonsku odredbu.

U konkretnom slučaju tužitelj – predlagatelj osiguranja u prijedlogu za osiguranje naveo je kako je opisanim postupanjem člana društva Z d.o.o. pričinjena teško nenadoknadiva šteta davanjem lažnog iskaza od strane XY radi otklanjanja buduće štete koju bi predlagatelj osiguranja te M d.o.o. mogli pretrpjeti predlaže odrediti privremenu mjeru.

Dakle, predlagatelj nije pravodobno, prije donošenja pobijanog rješenja iznio nikakav konkretni navod koji bi ukazivao na postojanje pretpostavke za određivanje privremene mjere.

Komentirajte prvi

New Report

Close