Pripremite fiskalno poslovanje i izbjegnite novčane kazne

Autor: Antonio Prtenjača , 27. ožujak 2013. u 22:00
PIX

U travnju se fiskalizacija počinje primjenjivati i za skupine koje se bave slobodnim zanimanjima.

Od 1. travnja fiskalno poslovanje počinje se primjenjivati i za skupine obveznika koje se bave slobodnim zanimanjima (inženjere, arhitekte, prevoditelje, revizore, veterinare te ostale obveznike sukladno Zakonu o porezu na dohodak), te trgovinom na veliko i malo.

"Travanjska skupina" dijeli se u dvije grupe, u prvoj su oni koji naplaćuju u gotovini odnosno trgovci, a u drugoj oni koji naplaćuju virmanski. Prva skupina mora uvesti, prilagoditi i fiskalizirati izdane račune, te internetskom vezom povezati naplatni uređaj sa poreznom upravom. Osim toga, potrebno je nabaviti i istaknuti naljepnicu kojom se podsjeća na obvezu izdavanja i uzimanja računa, nabaviti knjigu uvezanih računa, te usvojiti interne akte (odluka o visini blagajničkog maksimuma, o poslovnim prostorima, o oznakama poslovnih prostora i operaterima na naplatnim uređajim, te o pravilima slijednosti numeričkih brojeva računa). Druga skupina obveznika je ona kod koje nema naplate u gotovini, te isti ne moraju nabavljati POS uređaje i izdavati račun sa iskazanim jedinstvenim identifikatorom računa. Ali moraju prilagoditi račun te donijeti interne akte kao i oni koji naplaćuju u gotovini. Osim birokratskih pitanja, česte su nedoumice i o tome tko je sve obveznik fiskalizacije.

Najbolji primjer za to su česti upiti iznajmljivača apartmana ili soba koje zanima postoji li i za njih obveza fiskalizacije. Odgovor je 'ne' odnosno oni nisu  obveznici fiskalizacije nego poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava. Dosta nedoumica bilo je i oko uvođenja fiskalizacije prodavača na tržnicama, a "Udruga hrvatskih tržnica" i dalje je u pregovorima sa Ministarstvom financija od kojeg traže da se tržnice u cijelosti izuzmu iz fiskalizacije zbog specifičnosti načina rada. Drugi krug fiskalizacije je pred vratima i preporuka je pripremiti poslovanje jer je, s obzirom na velike kazne, to ipak jeftinije. Tako će oni koji se ne ponašaju u skladu sa propisima riskirati novčanu kaznu od 5000 pa do čak 500.000 kuna, ovisno o počinjenom prekršaju ili propustu. Treba napomenuti i da sankcije nisu usmjerene samo na poduzetnike, već i na kupce koji snose dio odgovornosti, pa će tako oni koji pri izlasku iz poslovnog prostora nemaju račun ili ga odbiju pokazati službenoj osobi, biti kažnjeni iznosom od 200 do 2000 kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close