Prijava i povrat poreza: Evo odgovora na vaša pitanja

Thinkstock Thinkstock

Svoja pitanja i dalje nam možete slati na e-mail adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Porezi'.

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Svoja pitanja možete slati na e-mail adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Porezi', a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćemo objaviti u formi članka.

Na niže objavljena pitanja koja ste nam poslali (sva dosad objavljena pitanja i odgovore na njih pratite u našem specijalu) odgovarao naš stručni suradnik Antonio Prtenjača:

PITANJE 1: Poštovani, dolazilo je do izmjena poreznog zakona odnosno bilo je prijedloga o izmjenama oporezivanja drugog dohotka. U vlastitom slučaju imam prihod od najma  i plaću. Stoga me zanima jesam li dužan podnijeti poreznu prijavu. Porez na najam plaćam prema izračunu predujma cca. 12 % ? Budući da bih na temelju predane porezne prijave imao nadoplatu, ne bih je želio predavati ako zakonski nisam obvezan. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR 1: Sukladno Zakonu o porezu na dohodak (NN 177/04, 73/08, 80/10 , 114/11, 22/12, 144/12, 43/13, 120/13, 125/13, 148/13) članak 40. Stavak 1 točka 2, te članka 27. Stavak 1 ; osobe koje ostvaruju dohodak od imovine i imovinskih prava, dakle u Vašem slučaju najamnine, nisu obvezni podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak.

PITANJE 2: Od 11.07.2013. sam u mirovini (invalidskoj), stoga me zanima imam li pravo na povrat poreza. Radio sam u vojsci.

ODGOVOR 2: Kao korisnik mirovine radi profesionalne nesposobnosti za rad prilikom podnošenja prijave simulirajte isplativost podnošenja prijave prethodnom ispunjavanjem iste. Naime, uračunajte sve dohotke koje ste ostvarivali, obratite pozornost na osobni odbitak odnosno olakšice, te živite li na području od posebne državne skrbi, a tek onda sa sigurnošću možete znati individualno pravo na povrat poreza.

PITANJE 3: Zanima me mogućnost prijave poreza na osobnu potrošnju, s obzirom na činjenicu da nisam zaposlena niti pri jednom državnom tijelu.

ODGOVOR 3: Vlastita potrošnja utvrđuje se na temelju računa, obračuna, knjigovodstvenih i drugih vjerodostojnih isprava, a za porezne obveznike - fizičke osobe koje obavljaju određene obrtničke djelatnosti i porez na dodanu vrijednost plaćaju prema naplaćenim naknadama.

Najniži iznosi vlastite potrošnje za poduzetnike - fizičke osobe utvrđuju se za obračunsko razdoblje u postotku od iznosa mjesečnog osobnog odbitka utvrđenog prema Zakonu o porezu na dohodak

Za utvrđivanje visine vlastite potrošnje osobnim odbitkom razumijeva se propisani osobni odbitak za poreznog obveznika poreza na dohodak i uzdržavane članove njegove obitelji bez osobnog odbitka za njihovu invalidnost te bez uvećanja osobnog odbitka za porezne obveznike - umirovljenike kao i bez uvećanja osobnih odbitaka po posebnim propisima.

S obzirom na širinu pitanja molim da isto detaljnije pojasnite pitanje na info@poreznaklinika.com.

PITANJE 4: Moram li u Poreznoj iskazati osobnu invalidninu (ako da, gdje), koliko se sjećam mislim da jesam to iskazivao? I u kojoj koloni moram prikazati uplaćeni porez od izbora što sam zaradio? Mora li se prikazati naknada od stručnog osposobljavanja i prijevoz (mislim da ne moraju)?

ODGOVOR 4: Naknadu od stručnog osposobljavanja se prema mom mišljenju ne treba unositi u poreznu prijavu.

S obzirom na to da ste od honorarnog rada ostvarili tzv. drugi dohodak , možete ga u poreznoj prijavi upisati na stranici 5 pod rubrikom „drugi dohodak“.

Nadalje, što se tiče invalidnosti, prema Zakonu o porezu na dohodak (NN 177/04, 73/08, 80/10 , 114/11, 22/12, 144/12, 43/13, 120/13, 125/13, 148/13 članku 15. stavak 3. primicima se ne smatraju naknade zbog tjelesnog oštećenja.

Komentari (1)
 • Nada
  Nada 6:49 18.2.2014.

  Prošle godine podnijela sam poreznu prijavu za 2012.godinu, nadajući se manjem povratu poreza oko tisuću kuna (prema izračunu).
  Inače, imam poreznu olakšicu na kćer koja je student i pazila je da preko student servisa ne prijeđe limit, što i nije, ima potvrdu da su joj primitci preko SC manji od 10.966,00 kn.
  Unatoč tome, dobila sam obračun da moram još platiti porez preko 4 tisuće kuna. Tražila sam pismeno objašnjenje i u njemu stoji da je na žiro računu moje kćeri evidentirano preko 10.966 kn primitaka i da u stvari moram vratiti dio koji se odnosio na poreznu olakšicu za moju kćer.
  Tek tada je meni postalo jasno u čemu je problem. Naime, kako moja kćer nije imala tekući račun, ja sam joj sa svog tekućeg računa (internet-bankarstvom) uplaćivala na žiro račun kada mi nije bilo moguće dati joj gotovinu(koju joj inače dajem upravo zato što ju uzdržavam) jer je bila na moru ili mi je bila fizički nedostupna, a novac joj je bio potreban. Radi se o 10-tak uplata, sveukupno oko 3 tisuće kuna. Za sve navedene uplate imam listanja sa svog tekućeg računa i sve odgovara prometu na njenom žiro računu, samo jedna uplata je bila putem uplatnice(fizičke osobe) u pošti.
  Međutim, savjetnica u poreznoj upravi kaže da se sve moje uplate na kćerkin žiro-račun za nju smatraju primitkom(kao da je ona dobila naknadu za neki posao koji je obavljala za mene) i da nema zakonske osnove da se to opravda.
  Sad imam novi rok za žalbu, ne znam što da učinim, na koji zakon da se pozovem.
  Ove godine je kćer otvorila tekući račun i razmišljam o tome da se sve moje uplate na njezin žiro-račun u 2012. godini nekako storniramo.
  Mislila sam da kćer sa svog tekućeg računa najprije sama sebi uplati na žiro račun, a zatim da uplatu po uplatu vrati (kao pogrešnu) na moj žiro-račun, kao i onu dobivenu uplatnicom, da vrati kao pogrešnu, istim putem kojim je došla. Potvrde za navedene transakcije tada bi priložila u žalbi, za koji mi rok ističe za 14 dana (bio je 30, ali nitko mi do sada nije znao reći rješenje).
  Lijepo Vas molim za pomoć jer zaista nisam bila svjesna da je žiro-račun za studente strogo poslovni račun, bojim se da još ne platim neku kaznu što sam ga uopće koristila u neposlovne svrhe.
  Unaprijed hvala.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve