Pravni savjetnik: Prijava na HZMO ujedno i prijava na HZZO

Autor: HUP , 24. srpanj 2014. u 22:00
U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica

U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica.

U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica, ali i drugih hrvatskih poduzeća. Za neka pitanja na koja pravni tim ne bude imao odgovor potražit će savjete kod odgovarajućih državnih tijela ili stručnjaka. Svoje upite možete slati e-poštom na admira.ribicic@hup.hr, odnosno faks-uređajem na broj 01/4897-556.

Prijava na HZMO ujedno i prijava na HZZO

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (dalje: HZZO) i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (dalje: HZMO) definirali su novi poslovni proces, kojim podnesena prijava na mirovinsko osiguranje, elektronskom razmjenom s HZMO-om ujedno predstavlja i prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje.Na taj način radno aktivni osiguranici neće morati dolaziti na šaltere HZZO-a kako bi regulirali svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju. 

Prema informacijama dobivenim od strane HZZO-a prenosimo sljedeće:
Prijava na mirovinsko osiguranje pri HZMO-u sadrži sve podatke potrebne za prijavu na zdravstveno osiguranje te se temeljem dostavljenih podataka HZMO-u od 16. srpnja 2014. godine automatski provodi prijava na obvezno zdravstveno osiguranje. HZZO svakodnevno informatički preuzima podatke o novoprijavljenim/novoodjavljenim radno aktivnim osobama iz HZMO-a u svoj informatički sustav te se provjerom preuzetih podatka provodi prijava/odjava na obvezno zdravstveno osiguranje. Više na www.hup.hr

Poslodavcima koji su od ranije evidentirani u sustavu e-Prijave, HZZO-a elektroničkom poštom šalje tiskanice prijave/odjave na obvezno zdravstveno osiguranje u .pdf obliku. Ako poslodavac nije evidentiran u sustavu e-Prijave HZZO-a, može se registrirati slanjem Pristupnog lista na mail adresu prijava@hzzo.hr te će mu se tim putem dostaviti obavijest o prijavi/odjavi, odnosno prema zahtjevu i tiskanica prijava/odjava. Tiskanica Pristupni list nalazi se na web stranici HZZO-a http://www.hzzo.hr/e-zdravstveno/kako-postati-korisnik-usluge .Osigurana osoba može dobiti tiskanicu provedene i obrađene prijave/odjave dolaskom na šalter HZZO, a također svaka osigurana osoba prema OIB-u ili MBO-u može na stranici www.hzzo.hr provjeriti svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Ako podnositelj prijave/odjave na obvezno zdravstveno osiguranje osobno podnese dokumentaciju u regionalni ured odnosno područnu službu HZZO-a, u slučaju da je u sustavu prijava/odjava već provedena, primjerak prijave/odjave bit će ovjeren i uručen podnositelju. Ako prijava/odjava nije provedena, HZZO će ju provesti na uobičajeni način.Članovi obitelji osiguranika (djeca mlađa od 18 godina i supružnici) također se automatski prijavljuju na temelju prijave radno aktivnog  nositelja ukoliko su i do sad bili njegovi članovi. Djeca mlađa od 18 godina prijavljuju se na samostalnu osnovu osiguranja, a supružnici kao i do sad nastavljaju status člana obitelji – supružnika. U slučaju da nositelj osiguranja želi da i dijete mlađe od 18 godina i dalje bude u statusu njegovog člana obitelji u evidencijama HZZO-a, potrebno je doći na šalter regionalnog ureda odnosno područne službe HZZO-a ili putem e-prijave napraviti novu prijavu.Za sva pitanja molimo korisnike da se obrate na mail adresu obvezno-osiguranje@hzzo.hr ili na telefon 0800 79 79.

Milica Jovanović, pravna savjetnica

Komentirajte prvi

New Report

Close