Pravni savjetnik: Obveza usklađivanja ugovora o radu s novim Zakonom o radu

Autor: HUP , 26. ožujak 2015. u 22:00
U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica

U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica, ali i drugih hrvatskih poduzeća.

U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica, ali i drugih hrvatskih poduzeća.

Za neka pitanja na koja pravni tim ne bude imao odgovor potražit će savjete kod odgovarajućih državnih tijela ili stručnjaka. Svoje upite možete slati e-poštom na admira.ribicic@hup.hr, odnosno faks-uređajem na broj 01/4897-556.

Obveza usklađivanja ugovora o radu s novim Zakonom o radu

U skladu s prijelaznim i završnim odredbama novog Zakonu o radu (NN 93/14), odnosno stupanjem na snagu istoga 07. kolovoza 2014. godine prestao je vrijediti prethodni Zakon o radu (NN 14/09, 61/11, 82/12 i 173/13). U praksi se često postavlja pitanje, moraju li se promijeniti i ugovori o radu s radnicima? Bez obzira na stupanje novog Zakona o radu, ne prestaju vrijediti pravni poslovi, odnosno ugovorni odnosi nastali na temelju ranijeg zakona. Prema tome, svi ugovori o radu do stupanja na snagu novog Zakona o radu pravno su valjani i nije ih potrebno mijenjati niti usklađivati s novim Zakonom o radu. Isto tako, ukoliko poslodavac žel promijeniti ugovor o radu s radnikom, isti to može učiniti, ali nema obvezu, kao u slučaju usklađivanja Pravilnika o radu do 6. veljače 2015. godine.
Ivan Sarić, dipl.iur., pravni savjetnik

Otpremnina – obračun i pravo na odricanje

Člankom 93. ZOR-a ( NN 93/15) propisano je da je poslodavac dužan radniku dostaviti obračun otpremnine iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos otpremnine.  Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati radniku otpremninu ili je ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata otpremnine, radniku dostaviti obračun iznosa koji je bio dužan isplatiti.Temeljem članka 7. stavka 4. Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine ( NN120/12), ukoliko poslodavac na dan dospjelosti u cijelosti ne isplati otpremninu, dužan je radniku uručiti dva obračuna, jedan za isplaćeni, a drugi za neisplaćeni dio otpremnine u propisanom sadržaju (obračun neisplaćene otpremnine sadrži dodatne podatke propisane u članku 7. Pravilnika).Zakonom nije definiran trenutak u kojem nastupa obveza poslodavca na isplatu otpremnine, ali je sudska praksa zauzela stajalište da obveza na isplatu otpremnine dospijeva danom prestanka radnog odnosa, odnosno istekom otkaznog roka, ako stranke nisu ugovorile kasniji datum dospijeća.Pravo na otpremninu je pravo koje pripada radniku i kojim radnik može slobodno raspolagati. Slijedom navedenoga, radnik se navedenog prava može i odreći. Ovdje treba  voditi računa o trenutku u kojem radnik stječe to pravo, budući se može odreći samo onog prava koje stvarno ima. Nije dopušteno odricanje od otpremnine prije njezinog dospijeća i bilo kakva radnikova izjava o odricanju od otpremnine koju bi dao prije dospijeća ne proizvodi pravne učinke.
Admira Ribičić, dipl. iur pravna savjetnica

Komentirajte prvi

New Report

Close