Pravni savjetnik: Gdje zbrinuti najlonsku foliju i istrošene fluorescentne cijevi

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2014. u 21:59
Fluorescentne cijevi ne smiju se odlagati kao običan kućanski otpad

Pitanja tvrtki i odgovori stručnjaka.

Gdje pravilno zbrinuti  istrošene fluorescentne cijevi?

Flourescentne cijevi i žarulje, poznatije kao "štedne žarulje", su opasni otpad i ne smiju se odlagati kao običan kućanski otpad već ih je potrebno odvojeno prikupljati i reciklirati. One sadrže živu koja je toksičan element te u slučaju nepravilnog rukovanja i odlaganja fluorescentne cijevi i žarulje  predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i okoliš, posebno u slučaju njihovog lomljenja. Građani mogu istrošene fluorescentne cijevi i žarulje odnijeti u trgovine koje su ih dužne prihvatiti, a može ih se predati i ovlaštenom sakupljaču zajedno s ostalim električnim i elektroničkim otpadom koji također spada u opasni otpad te ga nije dozvoljeno odlagati zajedno s ostalim otpadom iz domaćinstva. Podatke o broju telefona i načinu predaje možete pronaći na web stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr , na web stranici ovlaštenih sakupljača www.ee-otpad.com ili pozivom na besplatni broj 0800 444 110.

Gdje zbrinuti najlonsku foliju?

Najlonska folija ili PE folija ne smije se odlagati kao običan kućanski  – komunalni otpad već je treba odvojeno prikupljati i reciklirati kako bi mogla postati korisna sirovina. Ukoliko građani imaju najlonsku foliju mogu je zbrinuti na više načina. Prvo, najlonska folija može se odlagati u spremnike za otpadnu plastiku, a ukoliko građani imaju veće količine najlonske folije mogu je odnijeti u reciklažna dvorišta. Ostali proizvođači većih količina otpadne plastike poput tvrtki, najlonsku foliju trebaju zbrinuti putem ovlaštenih sakupljača. Popis ovlaštenih sakupljača moguće je pronaći na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr .

Koje podatke treba voditi trgovac otpadom?

Prema Pravilniku o gospodarenju otpadom trgovac koji obavlja postupak trgovanja otpadom na malo dužan je u elektroničkom obliku voditi evidenciju o otkupu otpada na malo. Evidencija mora sadržavati sljedeće: broj osobne iskaznice, OIB, datum otkupa, iznos isplaćen prodavatelju za preuzeti otpad po pojedinoj transakciji.  Pravna ili fizička osoba – obrtnik upisana u Očevidnik trgovaca otpadom dostavlja podatke iz evidencije Agenciji za zaštitu okoliša na e-mail: info@azo.hr. Više informacija o vođenju evidencije o trgovanju na malo dostupno je na internetskim stranicama Agencije za zaštitu okoliša http://www.azo.hr/UputeZaTrgovce

Komentirajte prvi

New Report

Close