Pravi izbor za kompletno poznavanje poslovanja energetskog sektora

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2017. u 14:41
Foto: PR

Predavače na programu MBA Energy Management, osim stručnjaka iz energetskog sektora, čine i internacionalno priznati profesori s bečkog sveučilišta WU, uvaženih partnerskih sveučilišta poput sveučilišta Columbia University, poslovne škole Insead, sveučilišta Arizona State University, internacionalno priznatih institucija poput instituta Oxford Institute for Energy Studies.

U svijetu postoji svega nekoliko obrazovnih programa vezanih za energetiku iznimne kvalitete. Svaki od njih je jedinstven i ima svoje prednosti, no prema riječima prof. Jonasa Pucka, akademskog direktora MBA Executive Management programa pri bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy i ravnatelja instituta „Institute for International Business” pri bečkom sveučilištu WU, ipak postoje značajne razlike koje MBA Energy Management program razlikuju od ostalih.

“MBA Energy Management program uključen je u industriju. Ni jedan drugi program ovoga tipa na svijetu ne uključuje toliko globalnih igrača iz energetskog sektora, bilo da su oni naši predavači, gosti predavači, ili članovi savjetodavnog vijeća. Ovo se ne odnosi samo na područja tradicionalnih oblika energije poput ulja i plina već i na obnovljive izvore energije koji su sastavni dio nastavnog plana i programa. Rezultat toga je da mi svojim polaznicima pružamo uvid i shvaćanja najnovijih trendova u industriji dopuštajući im stjecanje ekspertize i vještina koje su im potrebne kako bi se uspješno suočili s globalnim izazovima 21. stoljeća”, rekao je profesor Jonas Puck, akademski direktor MBA Energy Management programa.

  • TOP lica s tržišta kao predavači i podrška

Kvaliteta MBA programa u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti predavača, što se posebno ističe kad je riječ o MBA Energy Management programu. Neki od vodećih svjetskih stručnjaka u energetici,  poput bivšeg  glavnog tajnika OPEC-a Adnana Shihab-Eldina, glavnog tajnika  Vrhovnog ekonomskog vijeća Saudijske Arabije Majida Al-Moneefa ili direktora tvrtke  Sierra Oil & Gas  Ivana Sandrea aktivno su doprinosili programu i  tijekom njegovog razvoja:

“Kada god sam trebao neki savjet tijekom planiranja nastavnog plana i programa obratio sam se našem savjetodavnom vijeću i članovi su odmah imali odgovore. Zajedno smo kreirali nastavni plan i program koji optimalno odgovara zahtjevima i potrebama energetskog sektora. Sretan sam i jer mnogi članovi savjetodavnog odbora i dalje podučavaju u sklopu programa”, nastavlja profesor Puck.

Predavače na programu MBA Energy Management, osim stručnjaka iz energetskog sektora, čine i internacionalno priznati profesori s bečkog sveučilišta WU, uvaženih partnerskih sveučilišta poput sveučilišta Columbia University, poslovne škole Insead, sveučilišta Arizona State University, internacionalno priznatih institucija poput instituta Oxford Institute for Energy Studies.

  • Pomno izabrani student iz cijelog svijeta

Sudionici u programu imaju koristi ne samo od kvalitete predavača već u velikoj mjeri i od interakcije s ostalim polaznicima:

“MBA Energy Management program okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji tijekom nastave izmjenjuju iskustva i znanja. Budući da su svi naši studenti iskusni menadžeri osim svojih kulturalnih pozadina programi doprinose i bogatstvom iskustva koje rado dijele s kolegama. Inženjeri, geofizičari i informatički stručnjaci udružuju snage s političkim znanstvenicima, pravnim stručnjacima i financijskim stručnjacima kako bi skupa radili na pitanjima od svjetske važnosti s kojima se svakodnevno susreću. Svatko do njih ima vlastiti pristup rješavanju problema jer se mnoge naše odluke, osim na iskustvu, temelje i na osobnim stavovima i perspektivama. Upravo to je prednost MBA Energy Management programa –  okuplja pojedince koji razmjenjuju znanja, iskustva i skupa rade na rješavanju problema u ne hijerarhijskom okruženju”, objasnio je Puck.

• "Šira slika" i pametno upravljanje rizikom zahvaljujući holističkom planu i programu

Polaznici programa MBA Energy Management uživaju sve prednosti tradicionalnog programa general menadžmenta, no stječu i stručnost iz temeljnih područja energetske industrije, kao i sveobuhvatno razumijevanje međuovisnosti u globalnom energetskom sustavu. Tijekom obrazovanja polaznici programa imaju priliku postati stručnjaci za one teme koje ih posebno zanimaju istražujući ih detaljnije. Predavači i gostujući govornici iz različitih sektora taj im proces čine još lakšim i dostupnijim pomažući im razviti razumijevanje najnovijih trendova i razvitka industrije.

Profesor Puck velikom prednošću programa smatra i pravilno upravljanje rizikom. Ključan je rizik širenja kroz diversifikaciju, tvrtkama koje posluju na nestabilnim tržištima, gdje je teško predvidjeti buduće događaje: “Kada govorimo o upravljanju rizikom temeljno su važna tri područja. Za početak strateško upravljanje rizikom – tradicionalne energetske tvrtke savjetovat će se da ulažu u druge dijelove energetskog sektora. Što je različitiji vaš portfelj lakše ćete kompenzirati gubitak segmenta. Zatim je tu upravljanje financijskim rizikom gdje je najvažnije postaviti pitanje – Što moja tvrtka može poduzeti u smislu smanjenja financijskog rizika i koje su od dostupnih mogućnosti najbolje za moj slučaj? I na koncu upravljanje rizikom na izvršnoj razini. „Kako mogu biti siguran da ću uvijek ostvariti najbolje moguće rezultate za svoje poslovanje u interakciji s vanjskim svijetom, primjerice tijekom pregovora s klijentima ili partnerima te istovremeno nastaviti s internom strategijom vodstva koja štiti moje i interese radnika?” Svi ovi problemi riješeni su tijekom pohađanja programa MBA Energy Management, a dijeljenje iskustva s kolegama, kao i traženje savjeta polaznicima je iznimno korisno.

•  Međunarodna perspektiva i neusporedive mogućnosti umrežavanja

Program MBA Energy Management jedan je od najvažnijih međunarodnih programa vezanih uz energiju na svijetu. Takvim ga ne čine samo sjajni predavači i polaznici iz čitavog svijeta, već i činjenica međunarodno sjedište u SAD-u polaznike vodi u Teksas ili Kaliforniju gdje mogu razgovarati s voditeljima vodećih energetskih tvrtki, kao što su Halliburton, Aramco ili Bidgely, a osim toga na nastavu idu na najpoznatija sveučilišta poput Stanforda i Ricea.

"Međunarodna perspektiva nije jedini razlog zbog kojeg MBA Energy Management pruža polaznicima mogućnosti umrežavanja. Činjenica da je riječ o bečkom programu također je značajna jer smo tijekom godina između ostalog, ostvarili izvrsne kontakte s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), OPEC-om i UNIDO-om. Ove bliske veze također su korisne sudionicima programa ", zaključuje prof. Puck.

Komentirajte prvi

New Report

Close