Prava radnika i prava poslodavaca

Autor: HUP , 17. listopad 2012. u 21:59
Pravna pomoć

Što se zbiva prestankom važenja kolektivnih ugovora, koja su prava poslodavca u slučaju zatvora radnika i prava radnika u slučaju proglašenja profesionalne nesposobnosti za rad.

U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica, ali i drugih hrvatskih poduzeća. Za neka pitanja na koja pravni tim ne bude imao odgovor potražit će savjete kod odgovarajućih državnih tijela ili stručnjaka. Svoje upite možete slati e-poštom na admira.ribicic@hup.hr, odnosno faks-uređajem na broj 01/4897-556.

Prestanak važenja kolektivnih ugovora

Stupanjem na snagu Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje (Narodne novine br. 82/12, 88/12)(dalje: Zakon) 28. srpnja 2012. g. derogirane su odredbe članka 262. Zakona o radu ("Narodne novine" br. 149/09, 61/11) o produženoj primjeni pravnih pravila kojima se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnog odnosa sadržanih u kolektivnim ugovorima (dalje: pravna pravila). Slijedom toga u slučaju kolektivnih ugovora sklopljenih na određeno vrijeme koji su istekli prije stupanja na snagu Zakona, čija se pravna pravila primjenjuju kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu ta pravna pravila vrijede do sklapanja novoga kolektivnog ugovora, a najduže tri mjeseca od stupanja Zakona na snagu. U slučaju kolektivnih ugovora sklopljenih na određeno vrijeme koji pak ističu nakon stupanja na snagu Zakona, čija se pravna pravila produženo primjenjuju kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu ta pravna pravila važe do sklapanja novoga kolektivnog ugovora, a najduže tri mjeseca od isteka roka na koji je kolektivni ugovor sklopljen. Što se tiče kolektivnih ugovora sklopljenih na neodređeno vrijeme, produžena primjena pravnih pravila primjenjuje se do sklapanja novoga kolektivnog ugovora, a najduže tri mjeseca od proteka otkaznog roka. Za kolektivne ugovore koji će biti sklopljeni nakon stupanja na snagu Zakona produžena primjena pravnih pravila može se ugovoriti do sklapanja novoga kolektivnog ugovora, ali ne duže od tri mjeseca od isteka roka na koji je sklopljen.

Milica Jovanović, dipl. iur. pravna savjetnica

Postupanje poslodavca u slučaju zatvora radnika 

Okolnost izdržavanja kazne zatvora radnika ne predstavlja nužno razlog za otkaz ugovora o radu ili prestanak ugovora o radu sukladno čl. 104. Zakona o radu (NN 149/09 i 61/11). Međutim, čl. 108. Zakona o radu propisano je da bez obzira je li sklopljen ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme može se otkazati bez poštivanja otkaznog roka, ako zbog osobito teške povrede obveza iz radnog odnosa ili druge važne činjenice, nastavak radnog odnosa nije moguć. Slijedom toga služenje zatvorske kazne može biti opravdan razlog za otkaz ugovora o radu, i to čak za izvanredni otkaz, jer radnik dok je na odsluženju zatvorske kazne ne može dolaziti na posao što poslodavcu može bitno utjecati na organizaciju i radne procese. Osobito skrećemo pozornost poslodavcima da se izvanredni otkaz može dati u roku od petnaest dana od saznanja za činjenicu na kojoj se temelji otkaz. Slijedom toga savjetujemo poslodavcima, ako se odluče na tu vrstu otkaza, da ga daju u roku od petnaest dana od saznanja za služanje kazne zatvora radnika, jer u protivnom može doći do neželjenih posljedica.

Ivan Sarić, dipl.iur. pravni savjetnik

Otkaz radniku kod kojeg postoji profesionalna nesposobnost za rad

Odredbom čl. 79. i 150. Zakona o radu (NN 149/09, 61/11, 82/12 Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima…), propisano je da poslodavac može otkazati radniku kod kojeg postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća. Ako radničko vijeće, odnosno sindikalni povjerenik koji ima prava i obveze radničkog vijeća uskrati suglasnost na otkaz, suglasnost može nadomjestiti sudska ili arbitražna odluka. Ako radničko vijeće nije utemeljeno, odnosno ne postoji sindikalni povjerenik, na poslodavca se navedena odredba ne primjenjuje jer nije opravdano da poslodavac snosi odgovornost za radničko, odnosno sindikalno neorganiziranje. Međutim, poslodavac je dužan, prije davanja otkaza, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje ovlaštene osobe, odnosno tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu u pisanom obliku za obavljanje poslova za koje je on sposoban, odnosno poduzeti sve što je u njegovoj moći da osigura odgovarajuće poslove radniku. Ako to ne može, može dati otkaz ugovora o radu radniku kod kojeg postoji profesionalna nesposobnost za rad, odnosno opasnost od nastanka invalidnosti.

Žana Plazibat, dipl. iur. pravna savjetnica

Komentirajte prvi

New Report

Close