Poznati milijarder: Biti roditelj ima velike sličnosti s pokretanjem i vođenjem posla

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2019. u 11:00
Foto: Getty Images

Milijarder Richard Branson kaže da je rođenje i odgajanje djece jedna od rijetkih težih stvari, kao i pokretanje te vođenje posla.

Osnivač Virgin Group-e, otac dvoje djece i djed petoro unuka rekao je u postu na blogu objavljenom ovaj tjedan da je pokretanje posla jako slično kao i rođenje djeteta, piše CNBC Make It.

"Morate napraviti ogromnu količinu planiranja prije dolaska velikog dana, ali koliko god bili spremni, neizbježno će se dogoditi nešto neočekivano", rekao je, prisjećajući se kako je njegova supruga Joan imala raniji porođaj svoje kćeri Holly.

"Morala me je izbaciti iz kreveta da bi nas odvezao u bolnicu", dodao je Branson.

Poput rođenja djeteta, pokretanje tvrtke također može predstavljati iznenađenja, rekao je. Prilikom otvaranja centra Virgin-a u Miamiju ranije ove godine, Branson je rekao da je imao svoj 77.susret sa smrću kada mu se na glavu srušio metalni natpis.

A kao i kod nove tvrtke, novorođeno dijete će "neizbježno zauzeti sve vaše vrijeme u početku", rekao je. Branson je živio na kućnom brodu u Maloj Veneciji u Londonu, sa suprugom i kćerkom za vrijeme širenja glazbene etikete Virgin Records, radeći pokraj spavaće sobe na radnom stolu uguranom između pumpe i stepenica.

Ako započnete posao s malim timom, također morate preuzeti mnogo različitih poslovnih uloga, a morate i „pokupiti nove vještine u letu“, rekao je.

"Na isti način na koji nećete znati promijeniti pelenu dok to ne učinite, nećete znati prodati reklamu dok je ne izbacite", istaknuo je Branson koji planira širenje svog poslovanja i na Balkan

Učenje umijeća delegiranja je također ključno u ovom procesu, rekao je, napominjući kako i poduzetnici i novi roditelji pate od nedostatka sna.

"Iako je vođenje tvrtke jako težak posao, morate izdvojiti vrijeme kako biste se odmorili i uživali u onome što ste stvorili", komentirao je. "Ovaj prostor vam također daje priliku da pogledate veću sliku i isplanirate svoj sljedeći korak."

Usporedio je to s načinom na koji roditelji rade korak unatrag dok njihovo dijete odrasta, dajući im slobodu da rade pogreške i uče lekcije.

Njegova kći Holly studirala je za liječnicu prije nego što se pridružila očevoj neprofitnoj zakladi Virgin Unite, uspostavila dobrotvornu organizaciju za mlade Big Change i pridružila se ​​Virgininom vodećem timu. Bransonov sin Sam u međuvremenu je izgradio vlastitu kompaniju za proizvodnju filmova Sundo i sjedi u upravnom odboru Virgin grupe.

Branson je rekao da i dalje pomno prati sve tvrtke Virgin grupe, no često iz daljine, kako bi direktorima i rukovodstvenim timovima omogućio prostor da rade svoj posao i grade svoje timove, nudeći savjete i podršku kada je to potrebno bez „gušenja ili mikro-upravljanja“.

"Tijekom godina iz prve sam ruke naučio da je to zaista najbolji pristup za nove tvrtke, da postanu same svoje.", rekao je poduzetnik. Što vrijedi i za odgoj djece.

Komentirajte prvi

New Report

Close