Povrati poreza na dohodak počeli su se isplaćivati 2. svibnja, evo što trebate znati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2014. u 16:08
Poto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Povrati poreza temeljem obrade godišnjih prijava poreza na dohodak za 2013. započeli su se isplaćivati 2. svibnja te će se nastaviti uobičajenim redoslijedom i dinamikom do kraja godine, objavila je danas Porezna uprava.

Povrati poreza temeljem obrade godišnjih prijava poreza na dohodak za 2013. započeli su se isplaćivati 2. svibnja te će se nastaviti uobičajenim redoslijedom i dinamikom do kraja godine, objavila je danas Porezna uprava.

Porezna uprava je na svojim internet stranicama objavila prve podatke o obradi godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu po područnim uredima, a najavljuje da će svaki petak objaviti plan obrada tih prijava po područnim uredima, za nadolazeći tjedan.

Po objavljenim podacima o obradi koji se odnose na sedam područnih ureda – Zagreb, Krapina, Osijek, Vukovar, Rijeka, Sisak i Čakovec, koji su zaprimili ukupno oko 333 tisuće prijava, do kraja prošlog tjedna, 16. svibnja, obrađeno je oko 23 posto tih prijava, ili njih oko 75 tisuća.

Uobičajeno, najviše je godišnjih prijava poreza na dohodak zaprimljeno u Zagrebu, gotovo 122 tisuće, od čega je do kraja prošlog tjedna obrađeno njih oko 28 tisuća, ili 23 posto.

Među sedam spomenutih područnih ureda za sada je najveći postotak obrade za Vukovar gdje je od oko 35 tisuća zaprimljenih prijava obrađeno njih gotovo 30 posto, ili nešto više od 10,3 tisuće, dok podaci za područni ured Osijek pokazuju da je obrađeno nešto više od 17 posto prijava, odnosno od zaprimljenih gotovo 55 tisuća obrađeno ih je nešto manje od 9,5 tisuća.

Plan obrade za idući tjedan, od 19. do 23. svibnja, obuhvaća pet područnih ureda – Karlovac, Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Gospić, a predviđeno je da se od nešto više od sto tisuća prijava ukupno zaprimljenih po tim područnim uredima obradi nešto više od četvrtine njih, odnosno oko 26,1 tisuća prijava.

U planu obrade za predstojeći tjedan se, uz datum obrade i područni ured, navodi broj zaprimljenih prijava i očekivani broj prijava u obradi te očekivani datum naloga.

Iz Porezne uprave ističu kako se obrada verificiranih godišnjih prijava poreza na dohodak za 2013. provodi uobičajenim tijekom, prema redoslijedu podnesenih zahtjeva za obradu od strane područnih ureda, a obuhvaća tiskanje rješenja, formiranje naloga za uplatu ili povrat poreza i prireza na dohodak, njihovu otpremu te evidentiranje u Informacijskom sustavu Porezne uprave.

"Obrade i povrati po godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2013. godinu provode se tijekom cijele godine", navode iz Porezne uprave.

Pritom podsjećaju na odredbu Općeg poreznog zakona (članak 86.) da se "porezno rješenje koje se donosi na temelju godišnje porezne prijave mora dostaviti poreznom obvezniku čim je to moguće, a najkasnije u roku od godine dana nakon isteka roka za podnošenje godišnje porezne prijave".

Uobičajeno, rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak je kraj veljače.

Prema ranije objavljenim podacima, poreznici su ove godine zaprimili oko 690 tisuća prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a procijenjeno je da će iznos povrata biti u okviru prošle godine, odnosno oko 1,1 milijardu kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close