Povrat poreza: Što trebate znati o dohotku po osnovi dividendi

Autor: Antonio Prtenjača , 13. veljača 2013. u 10:46
Thinkstock

Vjerojatno najzanimljivija kategorija je dohodak po osnovi dividendi iznad 12.000,00 kuna.

Piše: Antonio Prtenjača;  antonioprtenjaca@yahoo.com

Prema nekima dohodak od kapitala je dohodak koji se isključivo nalazi u rukama osoba s natprosječnim ili visokim dohotkom i  treba se oporezivati, ali samo realizirani dio povećanja kapitala.

>>> Vodič kroz prijavu poreza možete pročitati ovdje

Dohotkom od kapitala se smatraju primitci od dividendi i udjela u dobiti iznad 12.000,00 kuna godišnje, primitci od udjela u dobiti ostvarenih dodjelom ili opcijskom kupnjom vlastitih dionica, izuzimanja imovine, kamate koje fizičke osobe ostvaruju na temelju zajmova i kredita što su ih dali drugim pravnim ili fizičkim osobama, koje su naravno isplaćene u 2012.

Vjerojatno najzanimljivija kategorija je dohodak po osnovi dividendi iznad 12.000,00 kuna.Ona se oporezuje po stopi od 12% od ukupnog primitka, a ista, osim u novcu, može biti isplaćena i u naravi u skladu sa zakonom i pravilnikom. Međutim,bez obzira na to kada i kako se isplaćuju, dividende i udjeli u dobiti koji su ostvareni do 31.12.2000. godine ne podliježu oporezivanju.

Slijedeća kategorija su kamate koje su fizičke osobe ugovarale sa trgovačkim društvima ili drugim pravnim odnono fizičkim osobama.Ova kategorija se oporezuje po stopi od 40% po osnovi ukupnog primitka. Bitno je napomenuti da su izuzete oporezivanja kamate na štednju, kao i kamate po pravomoćnim i izvršnim sudskim rješenjima jer se ne smatraju dohotkom.

Dohodak od opcijske kupnje vlastitih dionica, i dohodak od dodjele vlastitih dionica se oporezuju po stopi od 25%,  a obveznik obračuna, obustave i isplate je dioničko društvo koje je ugovorilo opcijsku kupnju odnosno dodijelilo vlastite dionice.

Što se godišnje prijave tiče, rezidenti koji dohodak od kapitala stječu u inozemstvu, svakako moraju podnesti poreznu prijavu, dok rezidenti koji su dohodak od kapitala ostvarili u RH i uredno platili porez ne moraju podnositi prijavu osim ako ne postoji neka druga zakonska osnova za podnošenje.Ako ju,pak, odluči podnesti, obvezan je iskazati ukupno ostvareni dohodak za 2012. bez obzira na izvor dohotka.

 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ako je div1denda iz 2011? / sad tek vidim /onda ne trebaš ništa, ako si imao dobit 2011..to je riješeno kao isplata dobiti u 2012.

to je akontacija isplate dobiti u 2012, / ako nemaš zadržane dobiti iz ranijih godina/, pa se na taj dio akontacije plaća porez na dobit u 2013. za 2012.
To pripada FIRMI.
Ako ti je firmi oduzet porez na dividendu prije isplate . onda ne taj dio
prihoda ne treba dva puta plaćati porez, vjerojatno…….još i u godšnjoj
prijavi poreza na dobit,
To će platiti tvoja firma. A ti ne moraš ništa ko fizička osoba , još jednaput plaćati…….jer nema obaveze za tebe privatno u 2012.g.
Ti si sebi isplatio iz firme dividendu, kao fizička osoba… KAKO?
Iz firme- si na svoj privatan račun, jednostavno isplatio novac …?

Čije su bile dionice – tvoje osobno ili tvoje firme?
KOd nas, ako sebi preneseš iz firme takav novac , tretirali bi to kao
nezakonitu isplatu, i oderali bi najveći mogući porez i kaznu.
Zato , brzo napravi neki ugovor između tebe i firme za taj isplaćeni novac
/ pozajmica vlasniku ili jednostavno sebi isplati dobit na račun , iz 2012.
Bakica..imaš veze s knjigovostvom? Ajde, reci…..

PRVO – treba takve dividende ostvariti …..

Kako se tretira dividenda odnosno isplata dobiti iz doo za 2011g koja je izvršena
u periodu 01.01.-28.02.2012g?
Da li i ona ulazi u prihodovnu stranu iako za taj period nije bilo obveze poreza na dohodak po isplati?

New Report

Close