Povrat poreza: Danas nije lako ostvariti pravo, ali nije nemoguće

Autor: Antonio Prtenjača , 06. veljača 2013. u 08:00
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Doba je poreznih prijava. Kao i svake godine prijave poreza na dohodak se obavljaju do konca veljače.

Doba je poreznih prijava. Kao i svake godine prijave poreza na dohodak se obavljaju do konca veljače, a predaju se nadležnoj Poreznoj upravi prema mjestu prebivališta ili uobičajenom boravištu.

Uzmimo za primjer građane Grada Zagreba; oni istu podnose ispostavama koje su u naseljima u kojem žive. Tako, primjerice, oni koji žive na Trešnjevci, prijavu podnose ispostavi Trešnjevka, na adresi Park stara Trešnjevka 2, a oni koji žive u Dubravi prijavu podnose ispostavi u Aveniji Dubrava 49.

Porezna prijava, kao takva, može se predati osobno, preporučenom poštom ili izjavom u zapisnik. Osobno se podnosi odlaskom u nadležnu ispostavu i predajom prijave u ruke službeniku. Izjavom u zapisnik se također može podnesti prijava i to zbog osobno uvjetovanih razloga. Međutim, možda najbolji način od svih koji olakšava život vama i službenicima Porezne uprave jest slanje prijave preporučenom poštom.

Možete ju poslati zaključno sa 28.02.2013. i to do ponoći. Bez obzira na to kada slali, sačuvajte potvrdu o poslanoj pošti jer je to jedini dokaz da ste prijavu pravovremeno poslali. Međutim ako zakasnite s prijavom iz opravdanog razloga u roku od osam dana postoji mogućnost za vraćanje u prijašnje stanje na temelju posebnog zahtjeva.

Bez obzira na prijave, ove godine nije lako ostvariti pravo na povrat poreza, ali nije ni nemoguće.

Jedna od kategorija onih koji imaju pravo na povrat su oni koji su  dugo bili na bolovanju, a nisu ostvarili svu olakšicu za proteklih dvanaest mjeseci. Također olakšicu mogu očekivati oni koji su uplatili određenu donaciju do visine 2% primitka, te oni kojima je isteklo vrijeme na koje je bio sklopio ugovor o životnom osiguranju, ako mu je osiguravatelj prilikom isplate premije već uračunao porez na dohodak.

U posljednjem navedenom primjeru jako je bitan dokaz  u obliku povrde od osiguranja u kojoj je vidljiv uplaćeni porez i prirez. Takav dokaz potrebno je priložiti prijavi. 

Sve u svemu, najlakši način da saznate imate li pravo na olakšicu je na temelju pravilnog izračuna.

Komentari (7)
Pogledajte sve

A pogledajte kad je zakon stupio na snagu. AKo vam je dividenda isplacena prije tog roka imate pravo na povrat ili crveni kmeri ponovno po tko zna koji put uvode retroaktivnu primjenu,a znamo sami kako im je to proslo do sada.

hvala miami… probao sam i ispada da je bolje ne podnosit

iako mi se čini blesavo jer na IP poslodavca je plaćen sav porez a dividenda do 12000 oslobođena

Moj knjigovođa misli da je bolje da ne podnosiš prijavu, i prije nego
predaš – si sama ispuni PROBNO ! EXEL tablicu na stranicama porezne Uprave,
gdje ti kompjuter SAM IZRAČUNA porez , samo unesi podatke / parametre /.

Dividenda ti je čisti prihod, a ove parametre od plaće unesi iz IP OBRASCA / obrazac za plaće /.

OBRAZAC – DOH 2014.!

pa dobro jel ima povrata na dividende manje od 12.000kn?

New Report

Close