‘Povrat poreza… Ili ipak ne?’

Autor: Antonio Prtenjača , 06. ožujak 2013. u 13:47
Ilustracija

Znate li da je moguć i drugačiji ishod odnosno da ne dobijete ništa bez obzira na osnovanost vaših zahtjeva?

Uredno ste prijavili porez ove godine i prema obračunu imate pravo na povrat koji željno iščekujete? Znate li da je moguć i drugačiji ishod odnosno da ne dobijete ništa bez obzira na osnovanost vaših zahtjeva? Naime, moguće je kako fizičke osobe koje imaju pravo na povrat poreza isti neće moći ostvariti ako njihov poslodavac nije podmirio dospjele porezne obveze. Nažalost konstatirati da je to činjenica. I to nije neki novi potez Vlade, već je to akutalno godinama.

Naime, nakon uredno podnešene prijave i  utvrđenja točnosti podataka zahtjeva za povrat poreza nadležna ispostava područnog ureda porezne uprave trebala bi izdati nalog za povrat poreza ukoliko je sve u redu. Međutim, ako poslodavac nije izvršavao poreznu obvezu, prilikom knjiženja u poreznoj upravi konta jednostavno ne odgovaraju, a samim time nemože se ni izvršiti povrat što je računovodstveno logično.

Pretpostavka je kako unutar porezne uprave postoje interni akti koji propisuju ponašanje u takvim slučajevima. Složit ćete se kako je to jako teško objasniti svakome tko željno iščekuje povrat poreza. U takvim situacijama nažalost računovodstvena konta više nisu brojke, nego naglo "oživljavaju", a hladna i gruba istina postaje sve jasnija- kako nekima ove godine povrata ipak – NEMA.

Antonio Prtenjača / info@poreznaklinika.com

Sve o povratu poreza čitajte o našem specijalu!

Komentirajte prvi

New Report

Close