‘Poreznom sustavu najviše štete političari – olakim izjavama’

Autor: Antonio Prtenjača , 16. listopad 2013. u 10:58
Thinkstock

Problem u Hrvatskoj je što se porezni propisi donose u hodu, nedorađeno i na kratki vijek, i time se izravno šteti gospodarstvu.

Piše: Antonio Prtenjača, Porezna klinika

„Porezi su osjetljiva stvar, jako osjetljiva stvar.“ Slušajući tu rečenicu od jednog zaista kvalitetnog stručnjaka, zapitao sam se zašto se onda tako olako i nekvalitetno u Hrvatskoj donose porezni propisi. Ako znamo da je preko 80% ukupnog prihoda države upravo od poreza, tada bi rješavanju poreznih pitanja trebalo prići izuzetno oprezno, a tekst propisa razraditi prije puštanja u proceduru.

Problem u Hrvatskoj je što se porezni propisi donose u hodu, nedorađeno i na kratki vijek , i time se izravno šteti gospodarstvu.

Recimo i da političari olako daju izjave o eventualnim budućim izmjenama poreznog sustava za koje ni sami nisu sigurni, a izravnu štetu nanesu gospodarstvu nakon što te izjave prenesu svi mogući mediji. Tada domaći i strani poduzetnici, banke, pa i vlasnici imovine ozbiljno kalkuliraju s ulaganjima radi povećanja ili uvođenja određenog oblika poreza, pa se u gospodarstvu ne događa baš ništa, jer svi očekuju konkretne mjere koje se na posljetku – ne dogode!

Cijeli taj labirint dovodi do pravne i ekonomske nestabilnosti, koja itekako utječe na i na poduzetničku klimu i na imidž države.

Stoga prije bilo kakvih izjava, molimo razradite propise i izađite s konkretnim podacima u javnost, u suprotnom svjesno ili nesvjesno stvarate golemu štetu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Osim toga, čak ni porezni inspektori neznaju što im je činiti. Ove godine su više puta natjerali moje kupce da krše zakon jer su pogrešno protumačili propise.

Jedan me čak tražio da fiskalnu kasu programiram na način za koji je bilo sigurno da neće funkcionirati, tj. da će porezna uprava odbijati svaki poslani račun.

Dok sam mu to objašnjavao, on se prijetio kako će nas svih zatvoriti. Kada sam promijenio, i kada računi više nisu mogli biti fiskalizirani odmah je izdao drugi nalog.

Na moje pitanje: “Kome da ja fakturiram te izmjene?”, opet se počeo prijetiti.

O tome govorimo već godinama, i svaku vladu (a sve su to do sada napravile) koja promijeni poreze preko noći treba odmah smijeniti. Treba postojati minimalni rok od godine dana za primjenu zakona koji se tiče bilo kakvog diranja u porezni sustav ili gospodarstvo.
Kod nas se sve izmjeni danas, da bi primjena bila za 2-3 dana a čak se i novi obrasci onda čekaju mjesecima…

New Report

Close