Porezna optimizacija bonusa menadžera

Autor: Mazars Cinotti , 18. lipanj 2014. u 13:44
Thinkstock

Vezano za porezne obveze u RH, porezno opterećenje uvelike ovisi da li je primitak ostvaren u novcu ili je primitak ostvaren u naravi, primjerice opcijskoj kupovini dionica.

U praksi je sve češća situacija da holding društva organiziraju poticajne programe za motivaciju menadžera svojih društava kćeri u drugim zemljama kroz ugovorenu dodjelu bonusa u dionicama, opcijskoj kupovini dionica holdinga ili u novcu. Na što je potrebno pripaziti kod ostvarivanja takve vrste dohotka iz inozemnog društva i kakav je porezni tretman takvih primitaka kada ih ostvaruje menadžer iz RH od inozemnog društva, možete pronaći u nastavku.

Porezni tretman primitaka

Zakonom je propisano da se primici koje ostvaruju fizičke osobe od drugih isplatitelja i davatelja smatraju drugim dohotkom, ukoliko nisu vezani uz dohodak ostvaren po osnovi od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, imovine, kapitala ili osiguranja.

Bitno je istaknuti da se takav dohodak od povezanog društva ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada već drugim dohotkom ukoliko se isplata ne daje kao naknada za obavljeni rad ili umjesto društva u kojem radi menadžer. Iz tog razloga preporučamo istaknuti klauzulu u programu dodjele bonusa da se ne radi o naknadi za rad menadžera.

Prije izračuna poreznog opterećenja u RH, potrebno je provjeriti potencijalne porezne obveze u zemlji isplatitelja. Iste će uvelike ovisiti o tome da li Republika Hrvatska primjenjuje ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s zemljom isplatitelja, odnosno ukoliko postoji Ugovor potrebno je primijeniti prvo odredbe istog jer one imaju prednost nad odredbama nacionalnih zakona.

Vezano za porezne obveze u RH, porezno opterećenje uvelike ovisi da li je primitak ostvaren u novcu ili je primitak ostvaren u naravi, primjerice opcijskoj kupovini dionica.

Naime, zakonske odredbe i objavljena mišljenja Porezne uprave definiraju da se primici u naravi, uvijek smatraju neto primitkom primatelja kojeg je potom potrebno uvećati za doprinose za obvezna osiguranja iz primitka, porez na dohodak i prirez.

S druge strane, u zakonskim odredbama je definirano da su izdaci koji su priznati pri utvrđivanju drugog dohotka uplaćeni doprinosi za obvezna osiguranja. Drugim riječima, ukoliko je u predmetnom slučaju riječ o primitku bonusa u novcu, isti se smatra bruto primitkom što predstavlja veliku razliku u poreznom opterećenju ostvarenog dohotka. Odluka o tome u kojem obliku će menadžer primiti bonus, značajno utječe na ukupne obveze za poreze i doprinose, a samim time i na neto primitak menadžera.

Da bismo lakše prikazali razliku u poreznom opterećenju, pretpostavit ćemo da u prvom slučaju menadžer ostvaruje bonus od povezanog društva u iznosu od 100.000 kn u novcu, a u drugom slučaju da ostvaruje bonus dodjelom opcijske kupovine dionica u istom iznosu.

Obračun poreza i doprinosa za drugi dohodak iz inozemstva

* u predmetnom slučaju nije moguće koristi osobni odbitak

** primatelj dohotka s prebivalištem u Zagrebu

***u predmetnom slučaju ne postoji obveza plaćanja doprinosa na primitak

Iz tablice je jasno vidljiva razlika u poreznom opterećenju ovisno o tome da li se ostvari drugi dohodak iz inozemstva u novcu ili naravi. U predmetnom slučaju od ostvarenog primitka u novcu je potrebno izdvojiti ukupno 44,6% ostvarenog primitka, dok u slučaju ostvarivanja istog iznosa u naravi je potrebno izdvojiti 77,3% ostvarenog primitka. Drugim riječima, menadžer će primiti 32.705 kuna manje u slučaju da mu se bonus isplati kroz opcijsku kupnju dionica.

Što navedeno znači za menadžere i povezana društva koja isplaćuju bonuse

S obzirom na značajnu razliku u poreznom opterećenju, svakako predlažemo, ukoliko je moguće da se ugovori isplata bonusa od strane holding društva u novcu. 

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close