Poduzetnik u genima nosi strast

Maja Jelisic Cooper, Jadranka Boban Pejić, Ivana Matić, Inga Lalić, Sandra Mihelčić i Martina Pavlović Lončarić/PIX Maja Jelisic Cooper, Jadranka Boban Pejić, Ivana Matić, Inga Lalić, Sandra Mihelčić i Martina Pavlović Lončarić/PIX

Početni izazov u pokretanju privatnog biznisa, ističu ove poduzetnice, uvijek je mali kapital, ali ni on nije prepreka ako postoji cilj i želja da ga se ostvari.

U organizaciji Women in Adria, poslovnog brenda za žene, prošlog je četvrtka u Zagrebu održan prvi Women in Adria Lunch&Learn event "Kako pokrenuti i voditi uspješan biznis"  na kojem su uspješne poduzetnice podijelile svoja iskustva sa 60-ak žena.

Svoja iskustva, motive, ali i strahove otkrile su uspješne poduzetnice Sandra Mihelčić, suvlasnica i direktorica Business Media Grupe, Jadranka Boban Pejić, pionirka prirodne prehrane u Hrvatskoj i direktorica poduzeća Biovega te Maja Jelisic Cooper, predsjednica Uprave Televizije Classicum, vlasnik kanala Klasik TV, a kroz razgovor ih je vodila Inga Lalić, business coach s desetogodišnjim iskustvom u savjetovanju i edukaciji poduzetnika. Sandra Mihelčić kaže da je nakon uspješne karijere u financijskom menadžmentu, sa nepunih 29 godina, odlučila prestati biti pasivni promatrač i počela aktivno sudjelovati u pokretanju hrvatskog gospodarstvu te je pokrenula vlastiti biznis.  

Aktivnost
"Poduzetnik se rađa, on u genima nosi tu strast. Nikada nisam podnosila autoritet i htjela sam aktivno sudjelovati, a ne biti pasivna", kaže Mihelčić. Dodaje da nakon mnogo odricanja i puno uloženog truda, tek sada počinje osjećati financijski dobitak. Slično priča i Maja Jelisic Cooper koja je odustala od uspješne korporativne karijere koju je okrunila i međunarodnim priznanjem, kada je shvatila da su njene ideje ispred same kompanije te da ih može realizirati samo ako pokrene privatni posao. S druge strane, Jadranka Boban Pejić otkrila je da joj je pokretanje tvrtke zdrave prehrane došlo sasvim prirodno u jednom od životnih ciklusa te da ju prvenstveno vodi strast za promjenama. "Vodi me strast da radim ono što ima smisla i da pozitivno utječem na ljude te dok god to budem imala, radit ću ovaj posao", kaže Boban Pejić. Početni izazov u pokretanju privatnog biznisa, ističu ove poduzetnice, uvijek je mali kapital, ali ni on nije prepreka ako postoji cilj i želja da ga se ostvari nauštrb luksuznog života. Snalazile su na svakojake načine, kažu, novcima od vjenčanja ili zaduživanjem u bankama uz visoke kamate, ali nikada nisu prestale vjerovati u sebe. U svakom poslu postoje oni bolji i oni lošiji dani, kažu, ali one su zahvalne na svim teškoćama jer upravo su ih one naučile da prihvate sve izazove koji su bili pred njima i prihvate to kao dio privatnog biznisa. "Konkurencija je uvijek jedna od prepreki, kao i stalna utrka s vremenom, tržištem, tehnologijom i trendovima, ali sve je lakše kada imate sjajan tim i dobre partnere", kaže Maja Jelisic Cooper. Istaknula je kako nije nužno biti 100-postotni vlasnik već je lakše kada se imaju s kim podijeliti problemi.

Rad bez emocija
Boban Pejić je istaknula da je kroz svoje pogreške naučila da mora mijenjati sebe. "Naučila sam raditi tako da imam emocije, ali da i ne djelujem emotivno", kaže Boban Pejić. Gospodarska kriza koja nas potresa već nekoliko godina, donijela je gubitke mnogima, ali ove poduzetnice ju uspješno prevladavaju na svojstven način. Dok je  Mihelčić krizu iskoristila kao priliku za kupnju poslovnog prostora umjesto najma, Jelisic Cooper svoje iskustvo u kriznom razdoblju nastoji iskoristiti za neke nove projekte. Boban Pejić otkrila je kako joj je najbitnije održati pozitvnu atmosferu u poduzeću i ne zamara se previše drugim poteškoćama."Ja sam kao štrumfeta koja bere cvijeće na livadi i misli da će se sve samo od sebe riješiti", slikovito se izrazila J. Boban Pejić. Na pitanje kako se uspijevaju motivirati i biti ustrajne u tome, poduzetnice su se složile da je najvažnije imati viziju, biti uporan i fleksibilan. "Nemojte razmišljati o privatnom biznisu ako niste spremni na frustracije", poručila je Jelisic Cooper. Boban Pejić dodala je da je važno  je istaknula kako je bitno imati i smisao za humor."I kada ništa ne možete napraviti, možete se samo smijati", dodala je Boban Pejić. S obzirom da ove žene nisu samo poduzetnice već i majke jedan od izazova svakako im je pronaći balans između obiteljskog i poslovnog života što im ponekad polazi za rukom, a ponekad ne. No, zaključile su da je najvažnije da rade u životu ono što vole i da su ispunjene što njihova obitelj primjećuje i iskorištava s njima kvalitetno vrijeme tijekom kojeg i one same puno uče od vlastite djece.  

Networking

Vrećice pune poklona i vizitki

Razmjenom iskustva ovih uspješnih poduzetnica koje su vlastitim radom ostvarile uspjeh, završio je prvi Lunch&Learn event u organizaciji Women in Adria čiji je glavni sponzor bila Privredna banka Zagreb. Sudionice eventa iskoristile su vrijeme za slušanje novih savjeta i razmjenu kontakata, a svojim poslovima se vratile s vrećicama punih poklona i vizitki. Nakon uspješnog probijanja leda, Women in Adria nastavlja s Lunch&Learn eventima u preostalim velikim gradovima u Hrvatskoj. Savjete drugih uspješnih poduzetnica, moći će se tako poslušati u Splitu 4. travnja, u Rijeci 11. travnja, a seriju eventa završavaju u Osijeku 17. travnja. Više informacija o sudionicama nadolazećih evenata, mogu se pronaći na web stranici Women in Adria.

Komentari (1)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve