Poduzetnici, oprez! Za kršenje ovog zakona predviđene su kazne od čak milijun kn

Autor: Filip Jelić , 22. listopad 2012. u 14:21
PXL

Ako dosada niste dovoljno vodili računa o datumu dospijeća na računima vaših dobavljača, vrijeme je da počnete.

Ako dosada niste dovoljno vodili računa o datumu dospijeća na računima Vaših dobavljača, vrijeme je da počnete intenzivno razmišljati o rokovima plaćanja i posljedicama neplaćanja u roku. Naime, sa 01.10.2012. stupio je na snagu Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Obveznici primjene navedenog Zakona su sve pravne i fizičke osobe koje samostalno i trajno obavljaju  djelatnost radi stjecanja dobiti te osobe javnog prava.

Ovim Zakonom obuhvaćeni su rokovi ispunjenja obveza između poduzetnika. Do dana stupanja na snagu novog Zakona rokovi su bili uređeni Zakonom o rokovima ispunjenja novčanih obveza. Rokovi su utvrđeni na sljedeći način:

– poduzetnici mogu ugovorom dogovoriti rok ispunjenja novčanih obveza do 60 dana
– iznimno, moguće je dogovoriti i duži rok, do 360 dana, ali uz uvjet da se vjerovniku izda          istrument osiguranja tražbina (hipoteka, fiducija, zadužnica) koji ima učinak ovršne isprave
– ako poduzetnici nisu ugovorom posebno ugovorili rok podmirenja novčanih obveza, smatra se da on iznosi 30 dana od dana izdavanja računa 

*Rok ispunjenja novčanih obveza između poduzetnika i osoba javnog prava iznosi najviše 30 dana. Iznimno, može se ugovoriti i dulji rok, ali ne više od 60 dana. Ukoliko rok nije ugovoren, obveza se mora podmiriti u roku od 30 dana.

*Ako se ugovorom ugovore duži rokovi plaćanja od Zakonom propisanih, oni su ništetni jednako kao i odricanje od kamata ili posebne naknade.

Oprez! Za kršenja pojedinih odredbi ovog Zakona predviđene novčane kazne iznose od 10.000,00 do čak 1.000.000,00 kuna. Ovim Zakonom također je određena posebna naknada u paušalnom iznosu od 300,00 kuna koju dužnik mora platiti vjerovniku ukoliko zakasni sa ispunjenjem novčanih obveza. Na navedenu naknadu vjerovnik ima pravo bez obzira da li je zbog dužnikovog zakašnjenja u podmirenju obveze pretrpio kakvu štetu ili ne.

Zakon obvezuje na pokretanje predstečajnog postupka one poduzetnike koji postupcima financijskog restrukturiranja izvan postupka predstačajne nagodbe nisu uspjeli uspostaviti stanje likvidnosti u roku od 60 dana od dana nastanka nelikvidnost. Također, oni dužnici koji su prezaduženi ili nisu u mogućnosti plaćati svoje obveze, moraju bez odgađanja, a najkasnije 21 dan od nastanka insolventnosti pokrenuti postupak predstečajne nagodbe. 

Sukladno Čl.5 Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi uprava Društva dužna je poduzeti sve mjere kako bi osigurala likvidnost i solventnost Društva. Zakon nelikvidnim poduzetnicima smatra one koji:

– više od 60 dana kasne u ispunjenju jedne ili više novčanih obveza, a čiji iznos prelazi 20% od iznosa njihovih obveza objavljenih u godišnjem izvješću za proteklu financijsku godinu
– više od 30 dana kasne s isplatom plaće u visini ugovorene plaće te plaćanju pripadajućih doprinosa i poreza koje su dužni obračunati i uplatiti s plaćom (pritom nije važna visina duga)

Poduzetnici koji su nelikvidni ne smiju obavljati nikakva plaćanja osim podmirenja operativnih troškova koji su nezaobilazni u redovitom poslovanju (struja, voda, nabava roba i usluga; sirovina i materijala, PDV, trošarine, plaće, doprinosi). Također, zabranjeno je preusmjeravnje novčanih sredstava i financijskih tijekova na drugu osobu, davanje zajmova, isplata predujmova ili dobiti te isplata dividendi.

Smatra se da je insolventan svaki poduzetnik koji u Očevidniku FINA-e (blokada) ima evidentirana neizvršena plaćanja u razdoblju duljem od 60 dana. Svaki poduzetnik koji dulje vrijeme ne može izvršavati svoje obveze prema vjerovnicima je insolventan. Prezaduženost se utvrđuje kada vrijednost imovine poduzetnika ne pokriva postojeće obveze. Uz insolventnost, uprava Društva dužna je, prema Čl.9., pratiti i adekvatnost kapitala, a pod neadekvatnošću kapitala smatra se stanje kada gubitak iz tekuće godine zajedno sa prenesenim gubicima iz prethodnih godina doseže polovinu temeljnog kapitala.

Predstečajnom nagodbom nastoji se pomoći poduzetniku da prebrodi razdoblje nelikvidnosti i insolventnosti te da uz poduzimanje određenih mjera i restrukturiranje poslovanja postane likvidan i solventan. Vjerovnici pak postižu povoljnije uvjete za namirenje svojih tražbina nego što bi ih ostvarili u slučaju da je protiv dužnika pokrenut stečaj.

Postupak predstečajne nagodbe mora se provesti u roku 120 dana od dana otvaranja. Obvezan ga je pokrenuti dužnik. U slučaju da dužnik nema imovine ili je njegova imovina mala te nema zaposlenih djelatnika, on može pokrenuti postupak predstečajne nagodbe, ali na isto nije obvezan. Ukoliko je postupak predstečajne nagodbe obustavljen, postoji razlog za pokretanje stečaja. Postupak predstečajne nagodbe može biti redovan i skraćeni. Skraćeni postupak primjenjuje se kod dužnika čiji ukupan iznos obveza naveden u izvješću o financijskom stanju i poslovanju ne prelazi 1.000.000,00 kn i koji zapošljava manje od 10 radnika (skraćeni predstečajni postupak nagodbe mora se završiti u roku od 60 dana). 

Velika nelikvidnost poduzetnika govori nam o nedovoljnoj brizi o zaduženjima, a ovim se Zakonom želi postići da poduzetnici posvete više pažnje održavanju likvidnosti i upravljanju rizicima kako bi se na vrijeme isplatile plaće radnicima i izvršile obveze prema dobavljačima. Da li će ovaj Zakon u tome uspjeti, pokazati će vrijeme.

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum.

Komentari (2)
Pogledajte sve

evo ja imam mogućnost dovođenja stranih ulagača u hrvatsku
i koristim svaku mogućnost da ih odvratim od te nakane
radije bilo gdje drugdje nego u svoju domovinu

mene je sram što je takav slučaj
no sve i da imam vlastiti novac, nikada ga u ovu usranu državu ne bih uložio
prokleti bili i sdp i hdz a bogami svi ostali političari-domaći izdajnici

Problem je u prevelikim porezima kojima ova Kukuriku Vlada uništava Hrvatsko gospodarstvo !

U Hrvatskoj se ništa ne isplati raditi !

U Hrvatskoj su najveći porezi na svijetu – čak 250 raznih poreza !

Ako meni ne vjerujete malo proguglajte i sami se uvjerite da se nikom ne isplati ništa u Hrvatskoj raditi .

Da nisu tako veliki porezi i stranci bi ulagali u Hrvatskoj.

New Report

Close