Pitanje za pravnika: Prijenos nekretnine na potomke

Htio sam sinu darovati kuću a da mu je odmah ne predam u posjed jer tamo još živim i obrađujem zemljište, dok on živi u gradu. Kada sam došao kod javnog bilježnika, dočekao me s računicom iznad 3000 kn na ime solemnizacije takvoga ugovora uz obrazloženje kako se takva darovanja moraju solemnizirati. Je li to točno?
Stjepan Kozina iz Vrbovca, Gornji Dragičevac 61

Javni bilježnik u ovom slučaju ispravno je postupio zato što je Zakonom o javnom bilježništvu, člankom 53. stavkom 1. i 2. propisano da je javnobilježnički akt potreban osobito za pravnu valjanost, između ostaloga darovnih ugovora bez predaje stvari u neposredan posjed daroprimca, uz uvjet da vrijednost darovane stvari ne prelazi 50.000 kuna. S obzirom na iznos koliko je bilježnik utvrdio da mu imate platiti na ime javnobilježničke naknade, dolazim do zaključka da je vrijednost nekretnine veća od 50.000 kn. Dakle, za ugovor o darovanju nekretnine bez predaje u posjed daroprimcu potrebna je tzv. solemnizacija ugovora. Međutim, smatram da biste vi radi vaše pravne sigurnosti jeftinije, a čak i sigurnije prošli kada biste vašem sinu darovali u cijelosti predmetnu nekretninu i pravno mu predali posjed, s tim da bi istim ugovorom o darovanju sebi zadržali, odnosno osnovali pravo služnosti doživotnoga uživanja na istoj nekretnini. Tada je vaš trošak samo iznos potreban za ovjeru Vašega potpisa na ugovoru o darovanju. Prilikom podnošenja ugovora o darovanju na provedbu u zemljišnim knjigama osim prijedloga da se provede uknjižba prava vlasništva za korist vašega sine trebate predložiti i da se na teretnom listu kao teret predmetne nekretnine upiše pravo služnosti doživotnoga uživanja za vašu korist. Takav teret je nakon provedbe u zemljišnim knjigama vidljiv i trećim osobama te traje sve do vaše smrti. Uz to, on nije prenosiv na druge osobe, nego novi teret može osnovati samo vlasnik nekretnine.

Komentari (1)
  • vmaloseja
    vmaloseja 21:36 11.9.2012.

    Molim vas možete li mi pomoći. Ja sam naslijedila kuću od moga oca, koju bi sada ugovorom o darovanju dala mojoj djeci tj. 1/3 mom sinu, 1/3 mojoj kćerki i 1/3 bi ostavila meni. Dali je to moguće napraviti bez etažiranja kuće?
    Unaprijed hvala na odgovoru

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!