Pitanja i odgovori: Zgrade i uvjeti u kojima nije potreban energetski certifikat

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2013. u 22:00
Darko Kolarić

Molim da pojasnite obvezu energetskog certificiranja stanova i apartmana za iznajmljivanje, obzirom da je bilo kontradiktornih napisa o obavezama i rokovima za apartmane.

Pravilnikom o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12 i 29/13) bilo je propisano da postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju, iznajmljuju, daju u leasing ili u zakup, moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid kupcu, najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o kupoprodaji, iznajmljivanju, leasingu ili zakupu najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije.

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 78/13) koji je stupio na snagu 1. 7. 2013. izmijenjena je ova odredba te je propisano da postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati važeći energetski certifikat prije sklapanja ugovora o prodaji od 1. srpnja 2013. godine dok je za pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup propisano da moraju imati važeći energetski certifikat prije sklapanja ugovora od 1. siječnja 2016. godine. Dakle za zgrade i stanove ili poslovne prostore u zgradama koji se prodaju obavezan je energetski certifikat od 01.07.2013. dok je za samostalne uporabne cjeline (stanove, apartmane, poslovne prostore) koji se iznajmljuju, daju u zakup ili na leasing prolongirana obveza do 01.01.2013. Naglašavamo da ne bi bilo nesporazuma da je za postojeće zgrade ili samostalne uporabne cjeline obavezno certificiranje samo u slučaju sklapanja kupoprodajnog ugovora ili ugovora o zakupu ili najmu.

Drugim riječima – dok god stan ne prodajete ili ne iznajmljujete niste ga obvezni niti certificirati. Također za zgradu ili samostalne uporabne cjeline zgrade čija je uporabna korisna površina jednaka ili manja od 50 četvornih metara nije obavezan energetski certifikat prilikom prodaje iznajmljivanja ili davanja u zakup kao ni za one koje se prodaju ili iznajmljuju bračnom drugu ili članovima uže obitelji.Smisao energetske certifikacije je omogućiti kupcu ili najmoprimcu uvid u kvalitetu gradnje sa aspekta potrošnje energije. Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade. Na certifikatu je grafički prikazan energetski razred strelicom s podatkom o specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji. Zgradama koje su u energetskom smislu lošije građene te su veći potrošači ili rasipnici energije, kako se uzme, dodijeliti će se lošija ocjenu odnosno lošiji energetski razred.

Odgovara: Darko Kolarić, dipl. arh.

Komentirajte prvi

New Report

Close