Pitanja i odgovori: Subvencioniranje postojećih prozora

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2013. u 22:00
Darko Kolarić

Kao vlasnik postojeće poslovne zgrade namjeravam izvesti adaptaciju i manju dogradnju te me zanima da li je moguće ishoditi građevinsku dozvolu za dogradnju putem ubrzanog postupka i koliko taj postupak može trajati. Nadalje me zanima postoji li mogućnost subvencioniranja troškova zamjene postojećih prozora u smislu povećanja energetske učinkovitosti zgrade.

Za dogradnju postojeće građevine moguće je ishoditi dozvolu putem takozvanog "ubrzanog postupka". Riječ je o upravnom postupku koji je reguliran Zakonom o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja (NN 69/09, 128/10 i 136/12). Po posljednjoj izmjeni iz studenog 2012. važenje Zakona, koji je privremenog karaktera, produljeno je do 30. lipnja 2013.Zakonom o Postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja se uređuje gradnja i izdavanje akata za građenje građevina za koje se prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji izdaje lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta. Iz vašeg pitanja može se zaključiti da se radi o takvom slučaju, s obzirom na to da je riječ o rekonstrukciji (dogradnji) postojeće građevine.Akt kojim se odobrava građenje prema navedenom Zakonu naziva se Rješenje za građenje, a izdaje se na zahtjev investitora uz koji je potrebno priložiti tri primjerka glavnog projekta, pisano izvješće o kontroli glavnog projekta, dokaz da investitor ima pravo građenja na postojećoj građevini i eventualno elaborate koji su poslužili za izradu glavnog projekta.

Zakonom su precizno određeni rokovi trajanja postupka. Nadležno tijelo dužno je zahtjev za izdavanje rješenja i priloge pregledati u roku od 5 dana od dana podnošenja zahtjeva te u istom roku investitora pismeno pozvati da u najduže 8 dana od dana primitka zaključka dopuni zahtjev, ukoliko se utvrdi da zahtjev nije potpun.Posebni uvjeti gradnje javnih tijela ili pravnih osoba s javnim ovlastima (MUP, gradski odjeli, komunalna poduzeća) koji se izdaju u postupku izdavanja lokacijske dozvole mogu se u postupku po Zakonu o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja utvrditi prije pokretanja postupka i to na zahtjev projektanta ili investitora i/ili tijekom postupka na traženje referenta. Javnopravno tijelo dužno je posebne uvjete za građenje građevine utvrditi ili zahtjev odbiti u roku od 8 dana od dana primitka urednog zahtjeva. Ukoliko se posebni uvjeti utvrđuju tijekom postupka uvid u glavni projekt održava se najkasnije 14 dana od dana podnošenja zahtjeva za donošenje rješenja. Posebne uvjete javnopravno tijelo utvrđuje prilikom uvida u glavni projekt, odnosno najkasnije u roku od 5 dana od dana uvida.Zakonodavac je također propisao da je nadležno tijelo dužno u roku od 45 dana od dana podnošenja zahtjeva investitoru izdati rješenje za građenje ako su ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom čime je određeno maksimalno dozvoljeno trajanje postupka. Napominjem da se pod brojem dana podrazumijeva kalendarski broj dana.Naglasit ću jednu bitnu činjenicu koja nije direktno tema vašeg pitanja, ali je vezana za rekonstrukcije postojećih građevina, a to je da se pod pojmom postojeće građevine podrazumijeva isključivo građevina izgrađena na temelju građevinske dozvole, potvrde glavnog projekta ili drugog odgovarajućeg akta o gradnji kao i građevina koja je prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji s njom izjednačena (npr. građevine izgrađene do 15. veljače 1968.).

Što se tiče drugog dijela pitanja o mogućnosti subvencioniranja zamjene prozora na vašoj poslovnoj zgradi, moguće je u ovom času aplicirati na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u tijeku. U natječajnoj dokumentaciji potrebno je dokazati opravdanost troškova ulaganja. Pod opravdanim troškovima ulaganja se prema propozicijama Fonda podrazumijeva zamjena postojeće i ugradnja nove energetski učinkovite vanjske stolarije. Kriterij koji mora ispunjavati vanjska stolarija je određeni maksimalni dozvoljeni koeficijent prolaska topline koji je propisan po Fondu, a koji je stroži od maksimalno dozvoljenog prema Tehničkom propisu. Prijavi na natječaj je osim propisane dokumentacije za trgovačka društva ili obrtnika, a čiji popis možete naći na web stranicama Fonda, potrebno priložiti projektnu dokumentaciju (idejni, glavni ili izvedbeni projekt) sa proračunom (elaborat racionalne uporabe energije i toplinske zaštite).Predlažem vam da ukoliko ste već pokrenuli izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju (dogradnju) zgrade projektantu date nalog da u projektnoj dokumentaciji obradi zamjenu vanjske stolarije novom stolarijom sa propisanim koeficijentima po natječaju te da po ishođenju Rješenja o građenju s projektnom dokumentacijom aplicirate na idući natječaj. Ukoliko želite aplicirati ranije, isto možete učiniti uz priložen projektantski troškovnik i elaborat racionalne uporabe energije i toplinske zaštite.

Odgovara: Darko Kolarić, dipl. ing. arhitekture

Komentirajte prvi

New Report

Close