Pitanja i odgovori: Gdje naknadno naći glavni projekt

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2013. u 22:00
Darko Kolarić

Objekt je izgrađen 1977.g. te je za isti izdana pravomoćna građevinskadozvola. S obzirom na to da se prilikom gradnje odstupilo od osnovnog projekta, za objekt nije nikada izdana uporabna dozvola. Vlasnici objekta su u posjedu spomenute građevinske dozvole, međutim ne postoji projektna dokumentacija temeljem koje je dozvola izdana, zbog čega je nemoguće odrediti kako osnovni volumen objekta, tako ni razliku između volumena nezakonitoga dijela. Na koji način odrediti razliku zapremine za nelegalni dio potreban za obračun komunalne naknade i vodnoga doprinosa sukladno Zakonu o legalizaciji?

Navedeni problem nije reguliran Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12). Iz vašeg pitanja nije jasno temeljem čega tvrdite da ne postoji projektna dokumentacija za odobrenje gradnje (glavni projekt). Ukoliko isto već niste učinili zatražite od tijela državne uprave koje je slijednik tijela koje je izdalo građevinsku dozvolu uvid u glavni projekt temeljem kojeg je dozvola izdana. Uredi u pravilu arhiviraju primjerak projektne dokumentacije koji je sastavni dio građevinske dozvole. Projekti iz sedamdesetih godina su u nekim gradovima dostupni, dok u nekima iz raznih razloga nisu. Ako ured ne posjeduje navedeni projekt ili vas ne može uputiti gdje ga možete pribaviti, predlažem da od istoga zatražite potvrdu da je građevinska dokumentacija uništena ili da je nedostupna. Projektnu dokumentaciju temeljem koje je izdana građevinska dozvola možete eventualno pribaviti u arhivi projektantskog ureda koji ju je izradio ili njegovog slijednika. Naziv projekta s brojem i imenom projektnog ureda bi trebao biti naveden u tekstu građevinske dozvole. Ukoliko nakon ovih koraka ne pribavite projektnu dokumentaciju preostaje jedino da se izradi grafička i računska interpretacija legalnog dijela građevine, što je u rukama izrađivača arhitektonske snimke izvedenog stanja ili snimke izvedenog stanja ovisno o veličini građevine za potrebe ozakonjenja nezakonito izgrađenog dijela zgrade (odstupanje od glavnog projekta). Pretpostavljam da je u tekstualnom dijelu građevinske dozvole navedena dimenzija, broj etaža i bruto površina građevine za koju se izdaje građevinska dozvola, te bi se legalni dio građevine na snimci izvedenog stanja mogao uz pomoć navedenih podataka rekonstruirati. Činjenica jest da interpretacija legalnog dijela građevine ne mora nužno biti točna obzirom da se temelji na pretpostavkama, no činjenica je također da se temeljem raspoloživih podataka ne može niti osporiti.

Legalizacija kuće i zakonski rokovi

Do kojeg datuma se mora legalizirati kuća koja ne posjeduje građevinsku dozvolu?

Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12) propisan je rok do kojega će se zaprimati zahtjevi za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina. Rok u kojem nadležno upravno tijelo mora izdati rješenje o izvedenom stanju (kojim je zgrada legalizirana) nije propisan.  Stranka mora zahtjev podnijeti najkasnije do 30.06.2013., jer se nakon toga roka više neće moći podnijeti. Iznimka su nezakonito izgrađene zgrade za koje je građevinski inspektor donio rješenje za uklanjanje do dana stupanja na snagu Zakona (04.08.2012.). Za takve slučajeve zahtjev se morao podnijeti do 31. prosinca 2012. Zakonom dakle nije propisano do kada se građevina mora legalizirati već je propisan datum do kojeg se mora podnijeti zahtjev za ozakonjenje (legalizaciju). Ukoliko je zahtjev predan u navedenim rokovima te ako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za ozakonjenje, zgrada će biti legalizirana neovisno o datumu donošenja rješenja o izvedenom stanju.

Odgovara: Darko Kolarić, dipl. ing. arh.

Komentirajte prvi

New Report

Close