Pitanja i odgovori: Energetsko certificiranje zgrada

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2013. u 22:00
Darko Kolarić

Molim Vas da pojasnite energetsko certificiranje zgrada i obaveze vlasnika poslovnih zgrada u pogledu izrade i izlaganja certifikata.

Smisao energetskog certificiranja je odrediti vrijednost godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za zgradu ili samostalnu uporabnu cjelinu zgrade (stan ili poslovni prostor) te dati preporuke za mjere kojima će se ekonomski povoljno poboljšati energetske karakteristike sa procjenom razdoblja povrata investicije.

Ovisno o izračunatoj potrošnji energije zgradi ili samostalnoj uporabnoj cjelini se određuje energetski razred.Za nove je zgrade Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12) propisano da se prije izdavanja uporabne dozvole ili drugog akta za uporabu mora pribaviti certifikat o energetskim svojstvima zgrade. Drugim riječima energetski certifikat je prilog zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole i uvjet za izdavanje iste. Ovo vrijedi za zgrade za koje se izdaje uporabna dozvola ili uvjerenje o uporabi dok se za zgrade za koje se izdaje rješenje za obavljanje djelatnosti energetski certifikat dostavlja zajedno sa završnim izvješćem nadzornog inženjera.Obveza ishođenja energetskog certifikata se primjenjuje na nove zgrade za koje je zahtjev za izdavanje akta za građenje podnesen nakon 31. ožujka 2010. godine, nove zgrade za koje je isti podnesen prije 31. ožujka 2010. godine, a završno se izvješće nadzornog inženjera dostavlja nakon 10. veljače 2012. godine, za zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m2 i zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m2 i za ostale nove zgrade za koje se podnosi zahtjev za izdavanje uporabne dozvole.

Zakonom je također propisano da se certifikat izrađuje u slučajevima prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili na leasing zgrade ili samostalne uporabne cjeline u zgradi, a da kupac ili unajmljivač ima pravo uvida u energetski certifikat prije sklapanja ugovora. Pravilnikom o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12) određen je rok za ispunjenje navedenih obveza i to najkasnije s danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije. Najavljeno je da po pristupanju u članstvo više neće biti moguće ovjeriti kupoprodajne ugovore ili ugovore o najmu bez energetskog certifikata za nekretninu koja je predmet ugovora.Pravilnikom o energetskom certificiranju zgrada (NN 36/10 i 135/11)  propisane su zgrade javne namjene za koje je obvezno certificiranje kao i javno izlaganje energetskog certifikata.Moram naglasiti da se prema Pravilniku pod pojmom zgrada javne namjene na koje se odnosi obveza javnog izlaganja energetskog certifikata podrazumijevaju poslovne zgrade pravnih i fizičkih osoba, zgrade međunarodnih institucija, komora, gospodarskih asocijacija, zgrade banaka i štedionica, zgrade trgovina, restorana, hotela, zgrade putničkih agencija, marina, drugih uslužnih i turističkih djelatnosti, zgrade pošta, telekomunikacijskih centara, zgrade visokih učilišta, zgrade domova za starije osobe, zgrade sportskih udruga i organizacija, zgrade sportskih objekata, zgrade kulturne, zdravstveno-socijalne i rehabilitacijske namjene.

Energetsko certificiranje je obavezno za zgrade javne namjene ili dio zgrade mješovite namjene koja se kao samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ukupne površine veće od 500 m2 (od 09.07.2015. obaveza i za veće od 250 m2).Javno izlaganje energetskog certifikata obvezno je za zgrade javne namjene koje imaju ukupnu korisnu površinu veću od 1000 m2, ali i za dijelove zgrada mješovite namjene kod kojih je jedan dio javne namjene i ima korisnu površinu veću od 1000 m2. Ovu obvezu bilo je potrebno ispuniti do 31. prosinca 2012. godine. Za zgrade ili dijelove veće od 500 m2 isto je potrebno ispuniti do 31.12.2013, a za veće od 250 m2 do 31.12.2015. Izrađeni energetski certifikat je valjan 10 godina te se za zgrade za koje je propisana obveza javnog izlaganja mora obnavljati. 

Odgovara: Darko Kolarić, dipl. ing.arh

Komentirajte prvi

New Report

Close