Ovo trebate znati o PDV-u nakon ulaska u EU

Autor: Antonio Prtenjača , 05. lipanj 2013. u 13:02
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju stjecanje dobara unutar članica više neće biti u nadležnosti Carinske, nego Porezne uprave.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju stjecanje dobara unutar članica više neće biti u nadležnosti Carinske, nego Porezne uprave koja će vršiti provjere poslovne dokumentacije.

Poreznim obveznicima koji obavljaju stjecanja unutar EU će biti dodijeljen PDV identifikacijski broj kako bi mogli imati oporeziva stjecanja u RH.

Stjecanje dobara unutar EU je oporezivo porezom na dodanu vrijednost u RH, pa je hrvatski porezni obveznik koji stječe dobra obvezan obračunati  pdv u skladu s hrvatskim Zakonom o porezu na dodanu vrijedost.

Stjecanje dobara unutar EU i obračunati pdv iskazuje se u prijavi pdv-a, ali u istoj iskazuje i pravo na odbitak. Porezna uprava smatra kako će se tako poboljšati likvidnost poreznih obveznika.

Također porezni obveznik će biti obvezan podnijeti Prijavu za stjecanje dobara i primljene usluge iz drugih država članica EU, koji se moraju podnijeti do 20.-og dana tekućeg mjeseca, osim obrasca PDV-S koji se ne podnosi u mjesecu u kojem porezni  obveznik nije imao stjecanje.

Bitno je i napomenti kako porezni obveznici koji obavljaju stjecanja unutar EU više neće moći biti tromjesečni obveznici pdv-a nego će postati mjesečni.

Komentirajte prvi

New Report

Close