Ovo trebate znati o blokadi računa obrtnika zbog stečaja financijske institucije

Autor: Antonio Prtenjača , 10. travanj 2013. u 10:52
Thinkstock

Na e-mail Porezne klinike došlo je zanimljivo pitanje jednog obrtnika vezano za evidentiranje primitaka u poslovnim knjigama po osnovi priljeva na njegov žiro račun otvoren kod štedno kreditne zadruge nad kojom je otvoren stečajni postupak.

Na e-mail Porezne klinike došlo je zanimljivo pitanje jednog obrtnika vezano za evidentiranje primitaka u poslovnim knjigama po osnovi priljeva na njegov žiro račun otvoren kod štedno kreditne zadruge nad kojom je otvoren stečajni postupak. Obrtnik je dakle postavio pitanje evidentiranja primitaka kojima nemože raspolagati zbog činjenice da je financijska institucija kod koje se vodi račun u stečaju.

Odredbama Pravilnika o porezu na dohodak propisano je da su dobra, a time i primitci naplaćeni u trenutku kada porezni obveznik može njima raspolagati. Budući da isti ne može raspolagati ostvarenim sredstvima jer je nad štedno kreditnom zadrugom otvoren stečajni postupak , sve do okončanja stečajnog postupka odnosno dok mu se iz stečajne mase ne obavi isplata njegovog potraživanja, po toj osnovi nije obvezan iskazivati ostvarene poslovne primitke.

Pravilnik o porezu na dohodak kaže kako se primitak ne utvrđuje po osnovi potraživanja koja su se pokazala nenaplativima nakon provedenog sudskog postupka, zbog stečaja ili likvidacije, pa ako poreznom obvezniku u predmetnom slučaju sredstva ne budu isplaćena ni iz stečajne mase, po toj osnovi u poslovnim knjigama nije obvezan ni tada iskazati ostvarene primitke.

Komentirajte prvi

New Report

Close