Ovo je savjet koji je poznati investitor dao kćeri kada je tražila posao

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2019. u 09:34
Foto: Getty Images

Kako se približava sezona završetka škole i fakulteta, mnogi mladi ljudi poliraju životopise za tržište rada.

Kao poduzetnik i investitor s iskustvom pronalaska vrhunskih talenata, zvijezda "Shark Tanka" Kevin O'Leary imao je dva ključna savjeta za svoju 25-godišnju kćer Savannah kada je prvi put počela tražiti posao: Neka bude sažeto i neka pokaže potencijalnom poslodavcu što možeš učiniti za njih.

"Kad je moja kćerka završila fakultet i došla na tržište rada, dao sam joj ovaj savjet: Sastavi rezime koji je dugačak jednu stranicu, ne više od tri paragrafa. I u tom tekstu objasni jednu stvar – kako ćeš pomoći svom poslodavcu da zaradi više novca", kaže O'Leary za CNBC Make It.

"Ne radi se o vama, već o tome što možete učiniti kako biste pomogli u uspjehu poslovanja", kaže on.

O'Leary kaže da kad gleda životopise, nikada ne čita dalje od prve stranice, a u tome nije sam – regruter provodi prosječno 7,4 sekunde u prosjeku prelazeći kroz životopis.

O’Leary kaže da je za njega znak za uzbunu kada više od polovice informacija u životopisu govori o uspjehu u srednjoj školi ili imenu psa ili o tome koji ste rezultat ostvarili u bejzbol timu. To ga niti najmanje ne može zainteresirati.

Stručnjaci za razvoj karijere slažu se da iscrpni detalji o vašoj povijesti rada mogu biti kontraproduktivni. Umjesto toga preporuka je da se usredotoči na svoje aktualnije i relevantnije iskustvo.

"Ako mi niste objasnili na prvoj [stranici] kako ćete pomoći da moj posao bude uspješan, nikada vas neću zaposliti. Želim znati kako ćete mi pomoći da zaradim novac u mom poslu, zapamtite to", savjetuje O'Leary.

O'Leary je prestao financirati svoju djecu nakon što su završila fakultet, kako bi mogla sama naučiti uspjeti. Njegov savjet o sažimanju informacija u životopisu djelovao je i za kćer Savannah jer se odmah zaposlila. Sada živi i radi u New Yorku.

Komentirajte prvi

New Report

Close